Djeca Savjeti i njega

Što učiniti ako dijete ima noćne more i strahove?

Što učiniti ako dijete ima noćne more i strahove? Bebe.hr portal

Događaju se situacije kada dijete ima noćne more i probudi se uplašeno. Postoji vjerojatna mogućnost da će se dijete sjetiti “strašnog sna” i bojati se vratiti spavati. Ohrabrujući zagrljaj često će im pomoći da se vrate u san.

 

Noćne more

Djeca mogu imati noćne more u bilo kojoj dobi. Tokom sna vjerojatnije će se dogoditi tijekom kasnijeg dijela sna ili u ranim jutarnjim satima kada su u brzom pokretu očiju (REM). Djeca se obično mogu sjetiti noćnih mora sljedeći dan.

Noćne more su loši snovi koji se često odnose na brige koje vaše dijete može imati. Razgovarajte sa svojim djetetom o njegovim brigama kako biste mu pomogli da nestanu.

 

Što su noćni strahovi?

Noćni strahovi se događaju kada se djeca nisu sasvim budna, a ni potpuno zaspala. Obično u prva 2 do 3 sata nakon početka spavanja i traju do 10 minuta. I samo se djelomično uzbude ili probude iz dubokog sna. I ovo se može kontinuirano događati svake noći.

Mozak vašeg djeteta spava, dok “tijelo” izgleda budno, a izrazi lica su vrlo emotivni. Epizode straha praćene su uzbuđenjem i ponašanjem koje odgovara intenzivnom strahu. Vaše dijete može vrištati i djelovati jako uplašeno, obično ne prepoznajući ljude oko sebe.

Vaše dijete se sljedećeg jutra možda sjeća da se uplašilo, ali ne i o čemu je san bio. Poput noćnih mora, obično nema dugoročnih psiholoških učinaka.

 

dijete ima noćne more

Što učiniti kada dijete ima noćne more i strahove?

Kada dijete ima noćne more

Kod noćnih mora obično je dovoljno uvjeriti svoje dijete da je sve dobro. I ostati s njim dok se ponovno ne vrati spavati. Sljedeći dan razgovarajte o snu i pitajte o svim brigama ili strahovima koje bi mogli imati.

Dobra redovita rutina spavanja i tiho vrijeme za opuštanje bez medija prije spavanja će pomoći.

 

Kada dijete ima noćne strahove

Pobrinite se da je kućno okruženje sigurno jer vaše dijete može trčati uokolo. Ponekad djeca tiho hodaju tijekom djelomičnog uzbuđenja. To se često naziva “hodanjem u snu”. Vrata i prozore treba zaključati.

Tijekom epizode držite ih podalje od opasnosti tako što ćete ih nježno obuzdati – vaše će dijete obično odmah zaspati nakon nekoliko minuta. Najbolje je ne pokušavati probuditi dijete jer bi to moglo produžiti epizodu. Mogu pokušati pobjeći ili odgurnuti ljude.

 

Mogu li spriječiti da dijete ima noćne more i strahove?

dijete ima noćne more

Noćne more

Prije spavanja pokušajte provesti vrijeme s djetetom radeći nešto mirno. Možete zajedno čitajući s njim knjigu ili igrati igru. Pokušajte ne gledati uzbudljive videozapise. Ili neprikladne filmove koji potenciraju strahove prije spavanja. Za djecu od 12 mjeseci i stariju izbjegavajte hranu i piće jedan sat prije spavanja.

 

Noćni strahovi

Vašem djetetu može pomoći će ako ide redovito na spavanje kako bi se dovoljno naspavali. Groznica i umor također pogoršavaju noćne strahove.

Ako se događa svake noći u isto vrijeme, i znate točno kada će se dogoditi onda noćne strahove možete spriječiti.  Potpuno probudite svoje dijete 15 minuta prije nego što bi noćni strahovi trebali početi. Zatim ga pustite da ponovno utone u san.

Ako prestanu s epizodama, nakon 4 ili 5 noći ovih planiranih ‘buđenja’ možete prestati s buđenjem da vidite jesu li noćni strahovi prestali.

 

Trebamo li ići doktoru?

Posjetite liječnika ako su noćne more ili noćni strahovi česti, ozbiljni, ometajući i opasni. Ako se događaju u neobičnoj dobi ili se čini da utječu na rad vašeg djeteta tijekom dana uzrokujući pospanost. Vaš liječnik možda želi isključiti neki drugi medicinski poremećaj povezan sa spavanjem.

Ako postoji temeljni uzrok, to će se možda morati liječiti prije nego što noćni strahovi prestanu. Pokazalo se da hrkanje i apneja u snu ili povremeni pokreti udova izazivaju noćne strahove i potrebno ih je liječiti. Pokazalo se da liječenje gotovo potpuno iskorjenjuje noćne strahove.

Poremećaji spavanja su vrlo česti u djetinjstvu i većinu vremena ne postoje ozbiljna medicinska stanja. Vaš lokalni liječnik i pedijatar dobro su upoznati s ovim problemima i mogu vam ponuditi pomoć.

POVEZANO: Trebate li biti zabrinuti ako vaše dijete ima imaginarnog prijatelja?