Bebe Djeca

Stručnjaci savjetuju kako napraviti savršene fotke bebe?

kako fotografirati bebe

Puno žena zasigurno se može identificirati s ovom pričom: dok ste bili trudni društvene mreže, portali, časopisi… sve je bilo puno savršenih fotografija beba. “I ja ću imati profesionalne fotke”, obećale ste same sebi, no onda ste rodile. Došle ste doma i počele loviti konce za bazične stvari – kako jesti, preodjenuti se, tuširati? Fotografiranje uz profesionalca ekspresno je palo dolje nisko na listu prioriteta. A kad se u sve uplela i inflacija, platiti nekome da dođe fotografirati bebu naprosto više nije bilo opcija.

Kako magični štapić nemamo, a nemate ga ni vi, odlučili smo pronaći savjete profesionalaca i posavjetovati vas kako napraviti savršene fotografije malih beba kojima ćete se ponositi, a bake i djedovi naprosto će ih obožavati. Kako fotografiraati bebe? Pogledajmo što su rekli.

Počnite odmah!

Bebice je najlakše uloviti tijekom prva dva tjedna njihova života. U ovom razdoblju maleni puno spavaju, jako su mirni i bitna im je udobnost, najsličnija udobnosti u maminom trbuhu. Ako ih nježno sklupčate u neku dekicu ili košaru, njima će biti predivno, a vi ćete moći polako fotografirati. Pazite na sigurnost i na bebino krhko tijelo, isprobavajte više puta pa od mnoštva fotografija i scenarija izaberite najdraže. S obzirom da se bliže blagdani, bebaća možete smjestiti u djedičinu kapicu ili ispod bora te od obih fotografija napraviti blagdanske čestitke za obitelj.

Kako fotografirati bebe
Freepik
Svjetla su najbitnija

Ne trebate naručivati profesionalnu rasvjetu, niti kamere i bliceve. Za predivne fotografije beba i dječice dovoljno je dnevno svjetlo. Bilo da se fotografirate vani ili unutra, najbitnije je pronaći izvor dnevnog svjetla koje će padati na lice vašeg djeteta. Ako ste u stanu neka dijete licem bude okrenuto prema prozoru, balkonu. A ako ste vani, sunce će odraditi rasvjetu za vas. Ne trebate opremu, samo pogodite vrijeme koje će vam dati najviše svjetla. U ovo hladno vrijeme, to bi bilo oko podneva.

Kako fotografirati bebe
freepic.diller, Freepik
Pronađite fotogeničnu pozadinu

Kad je dijete naprijed i u fokusu, a odostraga su lampice, cvjetići, ili neki starinski zid, dobit ćete dojam profesionalnog fotografiranja. Namjestite bebu, provjerite svjetlo i ulovite pozadinu. Za ovo je potrebno uloviti i idealan trenutak pa si odredite dio dana za fotografiranje i “vrebanje” osmijeha. Najbolje bi bilo nakon što se beba probudi i jede, kad su joj sve želje i potrebe zadovoljene i kada uživa u igri s vama. Fotografije su najprije “ogledalo emocija” pa pustite djetetu da vam pokaže ljubav kroz objektiv.

kako fotografirati bebe
Holiak/Freepik
Ne komplicirajte!

Ako se zaista želite baviti fotografijom, tada možete razmišljati o kupnji fotoaparata ili kamere koji će poslužiti za ozbiljne radnje. Ako želite uspomene za obitelj i familiju ili se samo dobro zabaviti, onda to možete učiniti i malo boljim pametnim telefonom. Uredite scenografiju, namjestite bebu, navucite osmijeh na lice i imate sve potrebno za savršenu fotku. Uživajte!