Bebe Novorođenčad

Kako se zbližiti s nedonoščetom u bolnici?

Kako se zbližiti s nedonoščetom u bolnici? Bebe.hr portal

Čak i ako ne možete odmah držati svoju bebu, možete se zbližiti s nedonoščetom dajući mu do znanja da ga volite.  

 

Nedonošče

Nedonošče je beba rođena prije kraja 37. tjedna, odnosno 259. dana trudnoće, računajući od prvoga dana posljednje mjesečnice. 

Ovisno o vremenu kada su rođeni, mogu biti:

 • vrlo prerana nedonoščad : ako su rođeni između 29. i 32. tjedna
 • izrazito prerana nedonoščad : ako su rođeni između 23. i 28. tjedna

zbližiti s nedonoščetom

Dok prema tjelesnoj masi nedonoščad mogu biti:

 • niske tjelesne mase sa manje od 2500 g
 • nedonoščad vrlo niske tjelesne mase između 1000 i 1500 g
 • nedonoščad izrazito niske tjelesne mase ispod 1000 g

U nedonoščadi mnogi su organi nezreli (koža, pluća, jetra, mozak), što im otežava prilagodbu na izvanmaternični život i uzrokuje mnoge komplikacije. Zbog toga se nakon porođaja njeguju u inkubatoru.

Nedonošče nakon rođenja nastavlja svoj u trudnoći nezavršeni razvoj i u pravilu bi krajem druge godine života trebalo dostići svoje donošene vršnjake.

 

Kako se zbližiti s nedonoščetom u bolnici?

 

 

Držanje bebe. Ovo je poseban trenutak povezivanja kada će bebu staviti na vaša gola prsa, samo u peleni, kako biste s njim imali kontakt koža na kožu. Pokrivači će biti stavljeni preko vas i bebe kako biste oboje bili topli.

Vaš mališan izgleda tako malen, pa možda oklijevate da ga čak i držite. Nemojte. Zapravo, ono što bebi trenutno treba više od svega je roditeljski dodir. Medicinska sestra vam može pokazati kako pravilno držati svoje nedonošče. Ako je vaše dijete u inkubatoru i ne možete ga držati, upitajte možete li staviti ruku unutra na nekoliko minuta kako biste ga dodirnuli kožom na kožu.

Ali nemoj maziti. Masaža je često pretjerano stimulativna za nedonoščad, pa se oduprite porivu da mazite ili milujete djetetovu kožu.

 width=

Hranjenje bebe. Čak i ako beba još nije spremna za sisanje, pokušajte biti uz svako hranjenje. Tako da ćete joj vi dati bočicu mlijeka na pumpicu ili formulu. To će vam dati još više vremena za držanje i vrijeme zajedno. Kao i pružiti osjećaj sigurnosti bebi koji dolazi sa spoznajom da se njezini mama i tata brinu za njezine potrebe.

  Čitajte ili pjevajte. Samo slušanje zvuka vašeg glasa djelovat će umirujuće na vašu bebu, stoga svakako čitajte, razgovarajte i pjevajte svom nedonoščetu svaki dan.

  Slijedite bebine znakove. Imajte na umu da prijevremeno rođene bebe imaju različite razine tolerancije. Neki mogu biti posebno nervozni tijekom hranjenja. Nemojte se obeshrabriti – ostanite mirni i promatrajte što mu se sviđa, a što ne. Nakon nekog vremena znat ćete točno što učiniti da usrećite bebu i povežete se s njom na svoj jedinstven način.

  POVEZANO: Novorođenčad treba vitamin K ubrzo nakon rođenja