Bebe

Kako prepoznati da vaša beba ne podnosi adaptirano mlijeko?

kako znati da bebi ne odgovara adaptirano mlijeko

Foto: Freepik

Adaptirano mlijeko, ili formula, često je neizbježan izbor za majke koje ne mogu ili ne žele dojiti svoje bebe. Iako je većina formula pažljivo izbalansirana kako bi pružila hranjive sastojke potrebne za rast i razvoj, neke bebe mogu imati problema s podnošenjem određenih sastojaka. Prepoznavanje tih problema ključno je za osiguravanje pravilne prehrane vašem mališanu. Ovo su neki od znakova koji će odgovoriti na pitanje Kako znati da bebi ne odgovara adaptirano mlijeko?

1. Nemirno dijete

Ako primijetite da vaša beba postaje izuzetno nemirna, razdražljiva i teško se smiruje nakon hranjenja adaptiranim mlijekom, to bi mogao biti znak da nešto nije u redu. Bebe se često mogu osjećati nelagodno ako im je teško probaviti određene namirnice.

2. Česte probavne smetnje

Nadutost, vjetrovi, povraćanje ili proljevi mogu biti znakovi da vaša beba ne podnosi određene formule. Ovo može ukazivati i na intoleranciju na određene sastojke u proizvodu.

3. Kožni problemi

Kožni problemi poput osipa, crvenila ili suhoće također mogu biti znak da vaša beba ima problema s određenim sastojcima. Neke bebe mogu imati alergijske reakcije na sastojke u formuli, što se može odražavati na njihovoj koži.

4. Problemi s prehranom

Slabo napredovanje, kašnjenje u razvoju, česta budjenja noću zbog gladi, mogu biti znakovi da vaša beba ne dobiva dovoljno hranjivih sastojaka iz odabrane formule.

5. Alergijske reakcije

Alergijske reakcije, kao što su svrbež, oticanje lica, kihanje ili curenje nosa, mogu se pojaviti ako beba ima alergijsku reakciju na određene sastojke u adaptiranom mlijeku. Najčešći alergeni u formuli su proteini kravljeg mlijeka.

Što učiniti ako posumnjate da beba ne podnosi adaptirano mlijeko?

Ako primijetite bilo koji od navedenih znakova i sumnjate da adaptirano mlijeko ne odgovara vašoj bebi, prva stvar koju biste trebali učiniti je konzultirati se s pedijatrom. Liječnik će moći procijeniti situaciju, postaviti dijagnozu i predložiti odgovarajuće promjene u prehrani vaše bebe.

Nepravilan unos hranjivih tvari može negativno utjecati na razvoj vaše bebe. Pedijatar će vas voditi kroz postupak ispitivanja i, ako je potrebno, preporučiti drugu vrstu adaptiranog mlijeka ili, u rijetkim slučajevima, posebnu hipoalergenu formulu.