0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Bebe Trudnice

Nezdrava hrana u trudnoći izaziva žudnju za šećerom kod beba!

Nezdrava hrana u trudnoći izaziva žudnju za šećerom kod beba! Bebe.hr portal

Bebe žena kod kojih je nezdrava hrana dominirala u prehrani za vrijeme trudnoće programirane su da budu ovisne o prehrani s visokim udjelom masti i šećera!

Ovo možda jednim dijelom objašnjava zašto su neki skloniji nezdravoj hrani od drugih. Studija, koju je vodila dr. Beverly Mühlhäusler, u Sveučilišnom istraživačkom centru FOODplus, prva je koja pokazuje učinke majčinog konzumiranja nezdrave hrane.

 

Nezdrava hrana

 

Studija koja je za ovu svrhu korištena na štakorima pokazala je znatno veću osjetljivost (opioidnog signalnog puta) u potomaka štakora hranjenih bezvrijednom hranom. Nego što su imali štakori hranjeni njihovom standardnom prehranom.

Kao odgovor na mnoge čimbenike pa i unos masti i šećera tijelo proizvodi opioide. Oni potiču proizvodnju hormona dopamina koji stvara dobar osjećaj.

To sugerira da bi djeca rođena od majke u čijoj je prehrani dominirala nezdrava hrana tijekom trudnoće trebala jesti više masti i šećera. Oni žude za njom kako bi dobili isti dobar osjećaj. Time se povećava njihova preferencija za bezvrijednu hranu.

 

Nezdrava hrana

 

„Na isti način na koji netko tko je ovisan o opioidnim drogama mora konzumirati više droge tijekom vremena kako bi postigao isti ‘high’. Kontinuirano stvaranje viška opioida jedenjem previše nezdrave hrane rezultira potrebom da se konzumira više hrane pune masti i šećera. Kako biste dobili isti ugodan osjećaj”, kaže dr. Mühlhäusler. Preliminarni nalazi upućuju na to da su promjene na opioidnim receptorima trajne. ”

izvor: https://worldhealth.net/news/eating-junk-food-pregnancy-triggers-fat-and-sugar-/

POVEZANO: 7 vrsta voća koje treba jesti tijekom trudnoće!