12 do 24 tjedna Trudnice

Trinaesti tjedan trudnoće: Što očekivati?

Trinaesti tjedan trudnoće: Što očekivati? Bebe.hr portal

Trinaesti tjedan trudnoće i ulazak na pola puta najčešće je olakšanje i vrijeme za više uživanja u  trudnoći nego što je to obično na početku. Naravno ovo nije pisano pravilo. Svaka žena je drugačija. Ali pomaže znati što uglavnom možete očekivati da će se događati u tom periodu.

 

Trinaesti tjedan trudnoće – vaš izgled

Ovo je vrijeme kada se najčešće vaš trbuščić počinje pokazivati. Moguće je također da ćete osjetiti istezanje oko prepona i trbuha. To je zato što se ligamenti koji drže vašu maternicu počinju rastezati. Također i bene na vašim grudima postaju sve vidljivije.

 

Trinaesti tjedan trudnoće – vaša beba

Vaša beba ima otprilike 7,5 cm i teži oko 30 grama. Te su joj neki organi počeli funkcionirati kao  jetra i gušterača. Kosti vaše bebe se stvrdnjavaju i razvijaju se glasnice. Počinju rasti mekane dlake na obrvama i glavi vaše bebe. Od 13-28 tjedana trudnoće, Vaši termini će vjerojatno biti svaka četiri tjedna.

Dijeljenje vijesti

 width=

S obzirom da je rizik od pobačaja mnogo manji većina žena odluči podijeliti vijest o svojoj trudnoći otprilike u ovo vrijeme. Mnoge koriste i društvene mreže kako bi objavile vijest.

Razgovarajte s partnerom o tome kada i kako biste željeli podijeliti vijest s drugima. Planiranjem možete izbjeći povrijeđene osjećaje, nesuglasice i priliku da uzbuđena obitelj i prijatelji prošire vijest umjesto vas! Budite spremni na razne reakcije drugih ljudi kada im kažete vijest o trudnoći.

 

Razgovor sa poslodavcem

Trinaesti tjedan trudnoće

Razmislite o dobrom trenutku da s poslodavcem podijelite vijest o trudnoći . Provjerite svoj ugovor da vidite postoje li posebni zahtjevi. Primjerice koliko unaprijed morate obavijestiti poslodavca ako planirate uzeti porodiljni dopust.

Pripremite se unaprijed za razgovarati sa svojim poslodavcem o tome kada planirate započeti svoj dopust i kada se planirate vratiti na posao. Razgovarajte i sa svojim bližnjima o njihovom iskustvu i što možete očekivati.

Ukoliko ste i sami poslodavac, vrijeme je da počnete voditi brigu kako ćete raspodijeliti vaše obaveze s obzirom da im se neko vrijeme nećete moći ozbiljno prepustiti. Najbolje je da krenete barem mjesec dana prije poroda sa novim ulogama. Tako ćete dati dovoljno vremena suradnicima i partnerima da se priviknu i ne “zivkaju” u periodu kada će vam teško biti posvetiti im vremena.

POVEZANO: 7 vrsta voća koje treba jesti tijekom trudnoće!