Djeca Savjeti i njega

Dijete ne želi spavati? Donosimo sitna lukavstva koja pomažu!

Dijete ne želi spavati? Donosimo sitna lukavstva koja pomažu! Bebe.hr portal

Postoje dani kada dijete ne želi spavati i drijemati.  Ponekad to dovodi iscrpljenosti i djeteta, i roditelja. Kako bi doskočili ovakvim situacijama predlažemo mala rješenja koje će vam pružiti odmor i navesti vaše dijete da surađuje.

 

1. Audio knjige

 

dijete ne želi spavati

 

Ako se vašem djetetu teško mirno odmarati, pokušajte mu dopustiti da sluša omiljene priče na audio knjizi. Iako audio knjige ne pružaju isti odmor za mozak kao drijemanje, one su puno manje poticajne od gledanja televizije . I dobro rade u navođenju djece da mirno leže i opuštaju se. Odaberite spore priče koje uključuju puno ponavljanja. Predlažemo Book&Zvuk za hrvatske inačice.

 

2. Dijete ne želi spavati, ali medo mora spavati

 

dijete ne želi spavati

 

Ukoliko vaše dijete nikako ne želi ići spavati, možete te mu na lukav način pomoći da se opusti. Pokušajte, umjesto da nagovarate vaše dijete da ide spavati, objasniti mu da njegov omiljeni plišani medo, zeko, ili tko god mu je drag, neće moći zaspati bez njega. I da mu je lakše spavati ako se može priviti uz vaše dijete.

Možete probati uzeti igračku i prisloniti na svoje uho kao da slušate što vam je “plišanac” rekao. Zatim mu pokažite kako zagrliti plišanu igračku da lakše zaspe. Lezite zajedno i stavite djetetovu ruku njemu na prsa te ju pokrijte svojom rukom. Udahnite i umirite se zajedno koju minutu. Nježna težina vaše ruke, u kombinaciji s disanjem, pomoći će mu da se opusti.

Ako i dalje nije uspjelo. Recite mu da je potrebno disati tako da podiže malo igračku koja mu je na trbuhu. Zamolite svoje dijete da bude glavno i da stalno ljulja svog ljubimca. I recite da se odmah vraćate. Nakon nekoliko minuta, tiho se vratite, ponavljajući sinkronizirano disanje ako vaše dijete to želi.

Ako ništa makar će se odmoriti. Možete mu predložiti i da uspavljuje i druge igračke ako vidite da je upalilo i da leži.

 

3. Kuharica

 

 width=

 

Ako riječ “drijemanje” i “spavanje” dovodi vaše dijete u nemirno stanje možete umjesto toga svom djetetu reći da idete igrati igru ​​”kuharice” koja priprema sendivč. Objasnite da ćete vi biti kuhar, a vaše dijete će biti kruh.

Neka legne licem prema dolje na meku podlogu i stavite jastuk ispod glave. Drugih jastukom lagano pritisnite djetetova leđa dok mu govorite da mažete malo maslaca i postavljate sir. Pitajte ga koja još punjenja želi i gdje. Slobodno zamijenite mjesta i dopustite mu da bude kuhar ili kuharica dok se vi mijenjate kao kruh. Dodatan trik je da pustite za to vrijeme opuštajuću muziku i malo ga dražite po ruci dok je kruh.

 

4. Signalizirajte kraj

Ako vaše dijete brzo izleti iz svoje sobe nakon samo nekoliko minuta spavanja. Onda dogovorite jasan signal sa vašim djetetom kada je kraj spavanja ili odmaranja.

Možete koristiti playlistu ugodne glazbe i reći da je vrijeme tišine gotovo kad glazba prestane. Također možete sat koji odbrojava do nule ili koji pokazuje koliko je vremena prošlo. Ideja je jasno dati do znanja da vrijeme tišine nije gotovo do signala.

 

5. Dijete ne želi spavati? Pridružite mu se

 

dijete ne želi spavati

 

Ako ste probali sve ostalo, i još nije upalilo razmislite o tome da se pridružite djetetu na spavanju.  Ako ne možete izdvojiti vrijeme, pokušajte uspostaviti zajedničko mirno vrijeme uz osnovna pravila – nema razgovora. Na primjer: “Možeš preskočiti drijemanje ako provedeš mirno vrijeme dok ležiš uz pravilo bez razgovora.”

Ako vaš mali brbljavac krene, s pričom podsjetite ga da razgovor produljuje vrijeme u kojem mora biti u tišini.

POVEZANO:  Je li vaše dijete ljevak ili dešnjak?