0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Na što ukazuje boja stolice bebe?

Na što ukazuje boja stolice bebe? Bebe.hr portal

Boja stolice bebe dolazi u nekoliko različitih, ali i dalje zdravih varijacija, a danas otkrivamo što je normalno te kada se trebate zabrinuti.

Bebina stolica mijenja boju i konzistenciju tijekom prvih nekoliko dana, tjedana i mjeseci života, a širok raspon boja je normalan.

Glavni razlozi za promjene boje stolice kod beba su njezina dob, prehrana i zdravlje. Izmet novorođenčadi je gotovo crn, dok starija dojenčad obično ima žutu ili smeđu kakicu.

Prvih nekoliko pelena vjerojatno će sadržavati gnjecavu, tamnozelenu tvar nalik katranu, bez ikakvog mirisa. Ovakva stolica mekonij, a sastoji od stvari poput sluzi, stanica kože, dlačica i drugih čestica koje je vaša beba progutala, zajedno s amnionskom tekućinom, dok je još bila u maternici. Vašem djetetu je potrebno nekoliko dana da izbaci sav mekonij iz svog sustava, ali kako se to dogodi, počet će redovito obavljati veliku nuždu.

 

Boja stolice bebe

Dječji izmet može biti različite teksture. Prije nego što dojenče počne jesti krutu hranu, njegov je izmet obično vrlo mekan, a bebe koje piju majčino mlijeko mogu imati prilično tekući ili žilavi izmet. Dok bebe koje se hrane adaptiranim mlijekom obično imaju čvršći, ali ne čvrsti izmet.

boja stolice bebe

 

Kada je u pitanju boja, razlikujemo šest boja:

  • Smeđa ili narančasta – izmet kod bebe koja se hrani adaptiranim mlijekom. Može biti malo tamnija i čvršća od stolice bebe koja pije majčino mlijeko.
  • Žuta – ovu boju stolice obično ima beba koja pije majčino mlijeko. Izmet je često tamnožut i može imati sitne točkice.
  • Crna – normalna boja stolice za novorođenče mlađe od tjedan dana. Ali ako se ova boja nastavi kasnije moguće je da će biti potrebno kontaktirati liječnika. Boja može značiti da postoji krvarenje u probavnom sustavu.
  • Zelena – kod neke dojenčadi izmet je prirodno blago zelen. Zapravo, mnoge bebe povremeno imaju zelenu kakicu. A mogući uzroci su: spora probava, zelene namirnice u prehrani majke koja doji, prehlada, alergija ili intolerancija na hranu. Također mogu biti i antibiotici – bilo kod bebe ili majke.
  • Crvena – nije normalna boja stolice kod bebe. Beba možda ima zdravstvenih problema ili je progutala malu količinu krvi. To se može dogoditi ako majka ima ispucale bradavice koje krvare. Još jedan uzrok crvenog izmeta je krvarenje iz bebine stražnjice. Svakako je potrebno obratiti se liječniku.
  • Bijela – Moguće je da vaša beba ima probleme s jetrom. Nikako ne čekajte predugo i odmah napravite potrebne pretrage kako se stvari ne bi zakomlicirale.

POVEZANO: Koliko često bebe trebaju imati stolicu?