Djeca Savjeti i njega

Romantika, strast – i djeca. Kako pomiriti sve?

Romantika

Romantika i strast vrlo se rijetko povezuju s roditeljstvom – čak suprotno, mnogi smatraju da rođenjem djece sva strast splašnjava i nestaje. Kao roditelji, sasvim je prirodno da ste prvenstveno usredotočeni na dobrobit vaše djece, a svoju vezu sada ste stavili na drugo mjesto.

Žongliranje brige o djetetu i posla (ako ste dovoljno sretni da ga trenutno imate) i brige za vlastito fizičko i mentalno zdravlje najbolje je što trenutno možete. To je sasvim u redu.

Ipak, svejedno to ne znači da biste trebali zaboraviti na odnos sa supružnikom. Svi se želimo osjećati povezani sa svojim partnerom bez obzira na to imamo li djecu ili ne. Osjećaj želje, uzbuđenja u našoj vezi i činjenica da imamo partnera u životu važni su dijelovi osjećaja ispunjenosti u vezi.

Kao roditeljima male djece, može se činiti nemogućim ostvariti ovu vrstu uzbudljive veze. To se često čini nauštrb onoga što vaše dijete treba. Prije nego što shvatite, sva vaša emocionalna energija pretočena je u roditeljstvo. Intimna veza između vas i vašeg partnera može početi blijedjeti. To je nešto što ne biste trebali dopustiti.

 

Romantika i strast može itekako postojati

Romantika

 

Stvaranje mjesta za povezivanje znači postavljanje ograničenja svih vrsta. Dogovorite vrijeme kada ne razgovarate o problemima a to je vrijeme tijekom vašeg zajedničkog intimnog vremena. Također, razmislite i o promjeni svoje okoline kada odvajate vrijeme za vas kao par.

Pronađite zajedničku aktivnost koja ne zahtjeva ogroman psihički ili fizički napor. To može biti i jutarnje uživanje u šalici kave prije početka radnog dana. Ili gledanje omiljenih filmova nakon što djecu spremite na spavanje. A može biti i lagana zajednička šetnja. Odaberite ono u čemu se oboje osjećate ugodno, i što možete raditi u paru.

Seks je važan dio svake veze, bez obzira na to što ste postali roditelji. Zaroniti izravno u zadovoljavajuću predigru i vođenje ljubavi moglo bi vam zapravo koristiti najviše od svega. Kada se upuštate u romantičnu i seksualnu vezu, jačate svoj imunološki sustav, smanjujete stres i odlazite iz svoje glave u svoje tijelo.

Povezivanje s partnerom na emocionalnoj razini i trud oko vaše veze nešto je što ne smijete preskočiti. To što ste sada roditelji ne znači da je jedino o čemu trebate razgovarati vaše dijete, pelene, vrtić ili škola.

Uzmite si vremena za razgovore koji su vas veselili prije nego ste se upustili u roditeljsku ulogu. U konačnici, odvajanje vremena za druženje kod kuće ili jednostavne trenutke za jačanje intimnosti može dodatno olakšati suočavanje sa svakim emocionalno iscrpljujućim trenutkom.

POVEZANO: Seksualni odnosi i veze kada ste roditelj