0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Briga o tijelu u trudnoći

Briga o tijelu u trudnoći Bebe.hr portal

Briga o tijelu u trudnoći izuzetno je važna i svakako nikako ne biste smjeli zaboraviti na zdrav način života. Mnogo je načina na koji se i dalje možete brinuti o svom tijelu u trudnoći kao što ste to radili i prije negoli ste zanijeli.

Trudnoća ne predstavlja razdoblje u kojem se morate odreći vježbanja, svog načina prehrane i aktivnosti na koje ste navikli. Sve što morate učiniti je aktivnosti postupno prilagođavati s obzirom na mjesec trudnoće u kojem se nalazite. Sasvim je jasno da vježbe i aktivnosti koje ste s lakoćom radili u drugom mjesecu trudnoće nećete toliko jednostavno raditi u sedmom ili osmom. Ali to ne znači da ih nećete moći raditi uopće, već samo da ćete trebati smanjiti intenzitet.

 

Briga o tijelu u trudnoći ne mora biti teška

Postoji nekoliko savjeta stručnjaka koji će vam pomoći da se i za vrijeme trudnoće osjećate odlično, a možda čak i poboljšate svoje zdravlje.

 • Zdrava hrana prva je na popisu preporuka. Jedite mnogo raznobojnog voća i povrća, cjelovitih žitarica, hrane bogate kalcijem i hrane s niskim udjelom zasićenih masti. Uvijek imajte na umu da dijete u vašoj utrobi jede ono što jedete i vi.
 • Uzimanje dovoljnih količina vode izuzetno je važno jer organizam trudnice treba više vode nego je trebao prije trudnoće. Ciljajte na osam ili više šalica dnevno.
 • Svakodnevno vježbanje ili održavanje aktivnosti na druge načine može vam pomoći da ostanete zdravi tijekom trudnoće. Posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste saznali koliko i kakva aktivnost vam odgovara.
 • Potrudite se dovoljno spavati; 7 do 8 sati sna pomoći će vam da uvijek budete odmorni. Pokušajte spavati na lijevoj strani kako biste poboljšali protok krvi.
 • Kada je u pitanju sama koža, razmislite o korištenju ulja i krema za tijelo. Vaša koža se rasteže i potrebna joj je kontinuirano vlaženje ako ne želite poslije mučiti muku sa strijama.

Vodite računa o prenatalnoj skrbi. Majke koje ne dobivaju redovitu prenatalnu njegu imaju mnogo veću vjerojatnost da će roditi dijete s niskom porođajnom težinom ili drugim komplikacijama. Ako je dostupna, razmislite o grupnoj prenatalnoj skrbi.

 

Što je dobro izbjegavati?

 width=

 

Briga o tijelu u trudnoći znači da je potrebno i izbjegavati određene prehrambene navike. Bilo bi dobro da se tijekom trudnoće suzdržite od:

 • sirovog ili slabo pečenog mesa,
 • jetrica,
 • sushija,
 • sirovih jaja (također u majonezi),
 • mekih sireva (feta, brie) i nepasteriziranog mlijeka.
 • izbjegavajte alkohol i cigarete

Alkohol povećava rizik od rađanja djeteta s poremećajem fetalnog alkoholnog spektra (FASD). FASD može uzrokovati abnormalne crte lica, teške poteškoće u učenju i probleme u ponašanju. Konzumacija alkoholnih pića može utjecati i na zdravlje djeteta u najranijoj fazi trudnoće, prije nego što žena može znati da je trudna. Stoga žene koje bi mogle zatrudnjeti također ne bi trebale piti alkohol. Cigarete povećavaju rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), prijevremenog poroda, pobačaja i drugih loših ishoda.

POVEZANO: Alergije u trudnoći: Alergijske reakcije kojima su trudnice podložne