Bebe Novorođenčad

Platnene pelene – Da ili Ne?

Platnene pelene - Da ili Ne? Bebe.hr portal

Klasične jednokratne pelene

Jednokratne pelene sastoje se od tri sloja. Vanjski sloj je plastični i upijajući, srednji je nepropuštajući i omogućava upijanje mokraće i unutarnji, meki sloj prianja uz genitalna područja. U srednjem sloju nalaze se natrijev poliakrilat i dioksin i oni mogu izazvati alergijske reakcije, groznicu i povraćanje. Općenito gledajući, jednokratne pelene štetne su kako za bebe, tako i za okoliš. Razlog zašto se većina ipak odlučuje za ovu vrstu pelena je praktičnost.

 width=

Tetra pelene

Tetra pelene izrađene su od 100% pamuka i jako brzo se suše te je to njihova najveća prednost u odnosu na klasične jednokratne pelene. Prilikom pranja koriste se uobičajeni deterdženti u manjoj količini. Bitno je da se deterdžent dobro ispere kako ne bi došlo do iritacije bebine kože. Preporučuje se pranje na 60°C, a glačanje nije potrebno. Tetra pelene mogu poslužiti u različite svrhe, a ne samo za prematanje bebe. Dakle, mogu se koristiti kao podloga za djetetovu glavu u kolicima ili zaštita od sunca, a njome se može i prebrisati dijete nakon kupanja.

 width=

Moderne platnene pelene

Moderne platnene pelene napravljene su od prirodnih materijala, jednostavne su za prematanje i za razliku od tetra pelena iskrojene su i sašivene u oblik koji bebi odgovara. I one imaju utjecaj na okoliš, ali puno manji nego što to imaju jednokratne pelene. Koriste se u manjim količinama, a nakon odlaganja raspadnu se brzo i ne ispuštaju štetne tvari. Peru se na isti način i na istoj temperaturi kao i tetra pelene. Da bi se postigla maksimalna moć upijanja, pelenama je potrebno nekoliko pranja.
Danas imamo na izbor velik broj različitih boja i uzoraka pa platnene pelene postaju zanimljive poput odjevnih predmeta. Njihovo korištenje ne uključuje iskuhavanje i glačanje kao nekad i na kraju svega one su ipak zdraviji izbor za vašu bebu, jeftiniji za vas i ekološkiji za naš planet.

I, jeste li sada spremni reći „da“ platnenim pelenama? POVEZANO: Mijenjanje pelena i njega korak po korak