0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Prekretnice u vidu za bebe u prvoj godini života

Prekretnice u vidu za bebe u prvoj godini života Bebe.hr portal

Sigurno je da je jedan od ljepših trenutaka za svakog roditelja kada vas vaše novorođeno dijete pogleda. Svjetlosne zrake fokusiraju se na mrežnicu na stražnjoj strani oka koja zatim šalje informacije putem živaca u mozak gdje se slike prepoznaju i tumače. Svi dijelovi oka čine vid vaše bebe.

 

Prekretnice u vidu za bebe u prvoj godini života

 width=

Pri rođenju bebe privlače ih lica, vjerojatno će izbjegavati jaka svjetla zatvaranjem očiju. Ponekad se može činiti da oči lutaju ili su okrenute

Sa mjesec dana počinju fiksirati lice roditelja tijekom hranjenja, također može se ponekad činiti da im oči lutaju ili su okrenute. Sada već mogu slijediti veće pokretne predmete na par sekundi. I počinju pokazivati ​​zanimanje za igračke.

Sa dva mjeseca sve više se zanimaju za igračke i predmete. Počinju uspostavljati kontakt očima i smiješiti se. Prepoznaju lice roditelja i mogu ga razlikovati od drugih lica.

Bebe od četiri mjeseca mogu se usredotočiti na igračke koje se drže blizu njih. Oči se kreću zajedno u svim smjerovima. Zainteresirani su i za manje, detaljnije igračke. I posežu za igračkama, čvrsto ih hvataju i pažljivo promatraju. Mogu uspostaviti dobar kontakt očima i zanimaju ih izrazi lica.

Bebe sa šest mjeseci postaju vještije u korištenju okica za pronalaženje i posezanje za predmetima. Slijedite predmete glavom i očima u svim smjerovima. Znatiželjni su za svoju okolinu i prate kretanje odrasle osobe po sobi.

Sa dvanaest mjeseci bebe prepoznaju poznate ljude s udaljenosti od najmanje šest metara. Imat će sposobnost zajedničkog korištenja očiju već od 9 mjeseci.

 width=

 

Međutim ako bebe pokazuju neki od slijedećih znakova bilo bi dobro da se obratite liječniku:

 

  • Stalno suzenje iz očiju vaše bebe. I veika osjetljivost na svjetlost ili odsjaj.
  • Čini se da je jedno oko često okrenuto.
  • Čini se da se oči ne kreću dobro.
  • Jedna ili obje zjenice imaju neobičan ili bijeli izgled.
  • Glava vašeg djeteta uvijek je nagnuta na jednu stranu.
  • Oči vašeg djeteta ne izgledaju jednako nego je na primjer jedno oko je veće od drugog.

POVEZANO: Koliko često bebe moraju spavati?