0-6 mjeseci Bebe Savjeti i njega

Privrženost bebe kod dojenja

Privrženost bebe kod dojenja Bebe.hr portal

Dobra privrženost bebe kod dojenja važan je korak ka tome da dojenje funkcionira za vas i vašu bebu. Postati vješti u tome može potrajati.

Svaka majka i beba imaju malo drugačije načine pričvršćivanja na dojku. Važno je raditi ono što najbolje odgovara vama i vašoj bebi. Sve dok je dojenje ugodno i vaše dijete dobiva dovoljno mlijeka, nije važno kako točno postavite i pričvrstite dijete.

Prvi je ključni korak ka dobrom pričvršćivanju na dojku, ako ste vi i vaša beba mirni i opušteni. Jedna stvar koja vam može pomoći je prepoznati stvari koje vaša beba čini kako bi vam rekla da je spremna za hranjenje. Jedna od njih je okretanja glavice s jedne strane na drugu s otvorenim ustima.

 

Kako započeti dojenje?

Privrženost bebe kod dojenja

 

Da biste započeli hranjenje, držite bebu blizu, uz podlakticu tako da njezina prsa dodiruju vaša. Ne zaboravite da bebu prinesete dojci, a ne grudi svojoj bebi.

Zatim prinesite bebinu glavu tako da joj je nos točno nasuprot bradavice. Dopustite da se bebina glava nagne unatrag. Dok to radi, njezina će gornja usna preći preko vaše bradavice. To je potiče da širom otvori usta. Ponekad može potrajati nekoliko puta da se odredi pravi trenutak. Možete je potaknuti da ponovno širom otvori usta tako što ćete svojom bradavicom prijeći svoju gornju usnu.

Kada su joj usta širom otvorena, prigrlite ju na svoje grudi usmjeravajući bradavicu prema bebinim ustima. To pomaže u postizanju dubokog prianjanja gdje je vaša bradavica duboko u bebinim ustima prema mekom nepcu.

 

Kako znati da je privrženost bebe kod dojenja dobra?

 

Položaji za dojenje bebe

 

Kada je vaša beba dobro pričvršćena uz vašu dojku, njezina će brada dodirivati ​​vašu dojku, a nos joj je vani ili samo dodiruje vašu dojku. Usne su joj isturene, a ne usisane. Vaše bradavice će se više pokazivati ​​iznad gornje usne vaše bebe nego donje.

Također znate da imate dobru privrženost ako nema boli, iako je uobičajeno da neke mame u ranim tjednima osjete bol u bradavicama koja prestaje nakon početnog vezivanja.

Ako osjetite bol u bradavicama nakon početnog pričvršćivanja, možete pokušati ponovno pričvrstiti bebu. Da biste prekinuli dojenje, izbjegavajte povlačenje bebe od dojke. To bi moglo uzrokovati više boli i oštetiti bradavicu.

Umjesto toga, umetnite čisti prst u kut bebinih usta između desni. Nježno, ali čvrsto pritisnite donje desni i uklonite je s dojke.

 

Dojenje

Na početku dojenja, vaša će beba sisati brzo i plitko dok joj mlijeko počne teći, pokrećući refleks koji omogućuje da mlijeko teče.

Gutanje se može prepoznati po pauzi u bradi kada se spusti u najniži položaj i ima puna usta mlijeka. Što je dulja stanka u njezinoj bradi, to su zalogaji veći. Razdoblja odmora između sisanja također su normalan dio dojenja. Kako se dojenje nastavlja, vrijeme sisanja i gutanja postupno postaje kraće, a odmori dulji.

POVEZANO: Što majčinom mlijeku daje okus?