6-12 mjeseci Bebe

Razvoj govora za bebe od 9 do 12 mjeseci

Razvoj govora za bebe od 9 do 12 mjeseci Bebe.hr portal

Razvoj govora za bebe u periodu od 9 do 12 mjeseci kreće od klasičnog gugutanja prema prepoznatljivim slogovima, poput “ma”, “da”, “ba” i “ga”.

Vaše dijete možda će lak i sasvim slučajno reći riječi poput “mama” i “ta-ta”. A kada vidi uzbuđenje na Vašem licu i u reakciji, shvatiti će da je rekla nešto smisleno. Uskoro će početi koristiti “mama” da vas dozove ili privuče vašu pozornost. Ili samo da vježba izgovaranje riječi. 

Iako ste s bebom razgovarali od rođenja, ona sada razumije više i tako će vaši razgovori dobiti novi značaj. Prije nego što ih uspije izgovoriti, Vaša beba vjerojatno će shvatiti više nego što mislite.

 

Razvoj govora za bebe – kako ga poticati u ovom periodu?

 width=

Razgovor

Na primjer, gledajte kako ona odgovara kada spomenete omiljenu igračku na drugoj strani sobe. Ako pogleda prema igrački, ona Vam zapravo govori Vas razumije. Kako biste joj pomogli da bolje razumije, nastavite razgovarati s njom što je više moguće. Recite joj što se događa oko nje, osobito dok je kupate, presvlačite i hranite.

Neka vaš jezik bude jednostavan i konkretan: „Perem te velikom žutom spužvom. Kako je mekana!” Verbalno joj označite poznate igračke i predmete i ostanite na istoj riječi za svaki pojam. Znači ako mačka zovete “mačak” nemojte onda govoriti “micek”, “mica” itd nego ostanite na jednom pojmu.

 

Slikovnice

Slikovnice mogu poboljšati cijeli ovaj proces učvršćujući bebino novo razumijevanje da sve ima svoje ime. Odaberite knjige s velikim kartonskim, platnenim ili vinilnim stranicama koje može sama okretati. Također potražite jednostavne, ali šarene ilustracije stvari koje će vaše dijete prepoznati.

Bilo da čitate ili razgovarate s njom, dajte joj mnogo prilika da se pridruži. Postavljajte pitanja i čekajte odgovor. Ili neka ona preuzme vodstvo. Ako kaže “Gaagaagaa”, ponovite to i pogledajte što će učiniti. Da, te se razmjene mogu činiti besmislenim, ali vašoj bebi govore da je komunikacija dvosmjerna i da je dobrodošao sudionik. Obraćanje pozornosti na ono što ona govori također će vam pomoći da prepoznate riječi koje ona razumije i povećat ćete vjerojatnost da ćete prepoznati njezine prve izgovorene riječi.

Za vaše dijete, “riječ” je svaki zvuk koji se dosljedno odnosi na istu osobu, predmet ili događaj. Dakle, ako ona kaže “du” svaki put kada želi dudu, prema “du” se trebate odnositi sa svim poštovanjem legitimne riječi. Međutim, kad joj uzvratite, upotrijebite “duda” i na kraju će ona sama napraviti ispravak.

 

Što očekivati u ovoj dobi?

Razvoj govora za bebe

 

Postoji velika razlika u dobi u kojoj djeca počinju izgovarati prepoznatljive riječi. Neki do prvog rođendana imaju vokabular od dvije do tri riječi. Vjerojatnije je da će se govor vaše bebe sa dvanaest mjeseci sastojati od neke vrste brbljanja. Brbljanje koje ima tonove i varijacije razumljivog govora. Sve dok beba eksperimentira sa zvukovima koji variraju u intenzitetu, visini i kvaliteti, ona se priprema za razgovor. Što joj više odgovarate kao da govori, to ćete više potaknuti njezinu želju za komunikacijom.

POVEZANO:  Stanja koja čine dijete osjetljivijim na gubitak sluha