Bebe

Što je to BCG cjepivo?

bcg cjepivo, bolesna beba

Rodili ste u bolnici, dok još ležite na stolu osoblje vas informira o prvom cjepivu koje će dati vašoj bebi – BSG. Što je BSG i zašto ga bebe primaju odmah nakon rođenja? BSG cjepiva živa su cjepiva protiv tuberkuloze, bolesti koju uzrokuje bakterija Mycobacterium tuberculosis. Tuberkuloza se najčešće razvija u plućima, makar se može razviti bilo gdje u tijelu. Širi se zrakom – kašljem i kapljičnim putem. Cijepljenjem osobe dobiju oko 50% imuniteta, što znači da nisu posve zaštićene od tuberkuloze. No u slučaju zaraze razvit će lakši oblik bolesti. Za malene bebe bolest može biti fatalna.

Ovo je cjepivo ukinuto u mnogim razvijenim zemljama, no s obzirom da se u Hrvatskoj tuberkuloza još uvijek pojavljuje, kod nas se cjepivo još uvijek daje.

Djeluje li cjepivo odmah?

Za zaštitnu ulogu cjepiva mora proći od mjesec i pol do tri mjeseca. S obzirom da je bolest vrlo opasna za djecu kojoj može izazvati meningitis. Upravo zbog toga s ovim se cjepivom kreće najranije. Ako ga dijete ne primi po rođenju, trebalo bi ga primiti do drugog mjeseca života, a najkasnije do prve godine života.

Nuspojave

Nakon cijepljenja bebe će imati mjehurić na nadlaktici koji se brzo povuče. U narednim tjednima na mjestu cijepljenja ne događa se ništa posebno, a tada se počne stvarati mali ljubičasti čvorić. Središnji dio tog čvorića tijekom 4-5 tjedana lagano vlaži. Nakon tog vremena dolazi do zacjeljivanja čvorića te ostaje mali, crveni ožiljak koji postaje doživotnim biljegom cijepljenja.

Može se također javiti i upala limfnog čvora koja se zove ‘besežitis’, i koja se sama povuče. U slučaju vlaženja limfnog čvora, kaže Cybermed, potrebna je kirurška obrada limfnog čvora. Od ozbiljnijih alergijskih reakcija, koje su jako rijetke, mogu se javiti teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opća slabost, ubrzani rad srca i vrtoglavica.

U slučaju tih simptoma odmah se javite liječniku. Unatoč svemu nabrojanom, BSG se smatra jednim od najsigurnijih cjepiva.

Djeluje li do kraja života?

Kod nekih osoba cjepivo se treba ponoviti nakon pet do petnaest godina. U tom slučaju provest će se Mantoux test na koži. Osobe s pozitivnim testom neće imati korist od cijepljenja.

Može li svatko primiti cjepivo?

Djeca s oslabljenim imunitetom ili obiteljskom anamnezom koja ukazuje na slabi imunitet, ne bi trebala primiti cjepivo.

Je li cjepivo obvezno za sve državljanje Republike Hrvatske?

Cjepivo se preporučuje, no svatko odlučuje za sebe i svoju djecu. U slučaju da odbijete cijepiti dijete, morate prihvatiti i sve rizike koje nose određene zarazne bolesti. Više odgovora na pitanja o cijepljenju potražite ovdje.