Djeca Kutak za tate Mame

Vitaminski obrok s kojim možete na izložbu

kreativni obroci, doručak

Foto: Rawpixsel, Freepik

Koliko puta vam se dogodilo da s puno ljubavi pripremite povrtno-voćni obrok na koji će vaše dijete samo frknuti nosom? Puno puta, sigurni smo. Jer ma koliko slatki bili, maleni ljudi velike su neznalice i prije će izabrati šarene, slatke žitarice i čokoladni namaz nego vitaminski doručak. Nije, naravno, loše ni da pojedu malo šećera s vremena na vrijeme, no uravnotežena prehrana prvi je postulat teorije o super zdravlju. Kako ih onda pridobiti na više zelenog i šarenog?

Igrajte se. Djeca su izbirljivci, vitaminski obroci koji su atraktivni bit će im više fora od posude u kojoj je šuma svega, a ništa se ne vidi. Pozovite ih na kreativnu radionicu izrade zeca, miša, oblika od hrane koju će kasnije smazati. Kad sami rade obrok vrlo vjerojatno će ga više i cijeniti.

Ideja 1: Tostirana farma

Istostirajte kruh i prepolovite ga na dva jednaka dijela. Jedan premažite kikiriki maslacem te ga ukrasite uz pomoć banane i prehrambene boje. Drugi ‘ukrasite’ komadom šunke i sirom te mu dodajte detalje od prehrambene boje ili sjemenki. S tanjura će vam se smješiti maca i svinja. Po želji, dodajte im malo sezonskog voća.

Ideja 2: U potrazi za Nemom

Dječici koja vole samo kruh ili tjesteninu bez ičega, teško je pronaći slabu točku. Ipak ako od tostiranog kruha napravite akvarij tako što ćete mu dodati malo salate i jabuke te jednu borovnicu, možda uspijete i nagovorite dijete da proba i pokoju biljku.

Ideja 3: Zec u kaši

Skuhajte zobene pahuljice ili gris na mlijeku, stavite ga u posudicu i na vrhu od banane, jabuke i mrkve napravite zečića ili medvjedića. Za nosić iskoristite bobičasto voće koje imate, a isto možete staviti i umjesto očiju. Ako nemate voće pri ruci za bobice koristite čokoladne žitarice.

Ideja 4: Gospodin Povrtić

Jedan tost, malo mozzarele, krastavci i salata dovoljni su za napraviti ovog gospodina. Da doručak ne bude suhoparan, na tanjur dodajte dva komada šunke kao ukrasnu mašnu pod vratom. Na okice dodajte malo grožđa ili borovnice, a sa strane čašu jogurta. Osmislite i dijalog između djeteta i lika i sve pretvorite u mali igrokaz.

Ovi obroci postat će fora aktivnost u obitelji, a igra s hranom zasigurno će dijete zadržati daleko od ekrana i zabaviti na zdravi način!

Imate li svoje ideje, recepte i slike veselih obroka, pošaljite nam da ih objavimo u galeriji.