0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Vid vaše bebe: Prvih godinu dana

Vid vaše bebe: Prvih godinu dana Bebe.hr portal

Donosimo općenite informacije koje se odnose na vid vaše bebe u prvoj godini života, prekretnice ovisno u mjesecu u kojem se nađe. Nije potrebno fiksno se držati svake informacije, ali je uvijek korisno i zanimljivo znati što možete očekivati.

Vid i pogled vaše bebe najvažniji su izvor komunikacije koji možete ostvariti sa vašom bebom. Pa hajdemo vidjeti kako se možete povezati i što očekivati u prvih godinu dana života vaše bebe!

 

Pri rođenju bebe:

Vid vaše bebe

Vašu bebu privlače lica pa će gledati prema njima. Smetaju joj jaka svijetla i vjerojatno će zatvarati oči kako bi ih izbjegla. Ponekad je moguće da izgleda kao da joj oči lutaju ili su okrenute i može se nastaviti tijekom prvog mjeseca.

 

 

Prvi mjesec:

Tijekom hranjenja može početi fiksirati lice roditelje. Može pokretom slijediti veće predmete na nekoliko sekundi. Te počinje pokazivati ​​zanimanje za igračke.

 

 

Bebe od dva mjeseca:

Prepoznaju lice roditelja i mogu ga razlikovati od drugih lica te počinju uspostavljati kontakt očima. U ovom periodu moguće je da će se početi smiješiti! Sada ih sve više zanimaju za igračke i razni predmeti.

 width=

Sa četiri mjeseca:

Oči bi trebale biti ravne i kretati se zajedno u svim smjerovima. Vaša beba se sada može  usredotočiti na igračke koje se drže blizu njih i ona poseže za igračkama. Može ih čvrsto hvatati i pažljivo promatrati.

Već sa četiri mjeseca vaša beba može uspostaviti dobar kontakt očima i biti zainteresirana za vaš izraz lica. I na vaš osmijeh vjerojatno će vam se također osmjehnuti.

 

Šest mjeseci:

Sa šest mjeseci vaše bebe postaju vještije u korištenju očiju za pronalaženje i posezanje za predmetima. One slijede predmete glavom i očima u svim smjerovima. Vizualno su budni i znatiželjni za svoju okolinu. Također mogu pratiti kretanje odrasle osobe po sobi.

Vid vaše bebe

Devet mjeseci:

Bebe sa devet mjeseci vjerojatno će imati sposobnost fokusiranja na objekt s oba oka istovremeno radi stvaranja jedne vizualne slike tzv. binokularni vid. Nedostatak binokularne funkcije prije ove uzrasti je normalan.

 

Sa dvanaest mjeseci bebe:

Jeeeiiii! Vaša beba sada prepoznaje (one koje poznaje) i sa udaljenosti od šest metara!

 

Na kraju ako ste zabrinuti u vezi s vidom vaše bebe, uvijek se obratite svom liječniku. Razgovor sa stručnjakom u profesiji ne može škoditi.

POVEZANO: Promjene u tjelesnim vještinama djece kada napune 12 mjeseci