0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Vodič za uobičajeni osip kod beba (bez simptoma svraba i vrućice)

Vodič za uobičajeni osip kod beba (bez simptoma svraba i vrućice) Bebe.hr portal
Uobičajeni osip kod beba često nestane i bez liječenja. Ali ako mislite da bi vaše dijete moglo biti zarazno, trebalo bi ostati kod kuće. Također biste ih trebali držati podalje od žena koje su trudne ili koje bi mogle biti trudne. Budući da neke dječje infekcije mogu uzrokovati ozbiljne probleme kod nerođenih beba.
A danas donosimo popis uobičajenih osipa kod djece koji nisu popraćeni vrućicom, svrbežom i drugim simptomima.
uobičajeni osip kod beba

Pelenski osip

Pelenski osip kod beba je upala kože u području pelena. Koža izgleda crveno, bolno i upaljeno. A uzro je uglavnom urin ili izmet koji iritiraju bebinu kožu.

Kako biste izbjegli potrebno je:

  • održavati područje pelena čistim i suhim
  • često mijenjati pelene
  • omogućiti bebi vrijeme bez pelena
  • koristiti zaštitne kreme poput cinka ili mekog bijelog parafina pri svakoj promjeni pelena.

Uporni pelenski osip kod beba može se liječiti ljekovitom kremom. Nemojte koristiti antiseptike za liječenje. Ako je koža vaše bebe razvila gljivičnu infekciju, morat ćete koristiti antifungalnu mast. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet.

Milia 

Gotovo polovica novorođenčadi razvije male bijele mrlje na licu koje se nazivaju milije. Osobito se znaju javiti nosu. To su zapravo začepljene pore, koje ne svrbe i nisu zarazne. Obično nestanu bez liječenja u roku od nekoliko tjedana.

 

Keratosis pilaris (‘pileća koža’)

Keratosis pilaris je bezopasno stanje u kojem koža postaje gruba i neravna. Izgleda kao da je trajno prekrivena prištićima. Ove kvrge najčešće se pojavljuju na nadlakticama i bedrima.

 

Erythema toxicum

Može se pojaviti u prva dva tjedna nakon rođenja gdje novorođenčad razvije mrljastu crvenu kožnu reakciju. Ravne, crvene mrlje ili male izbočine često se prvo pojavljuju na licu i šire se na tijelo i udove. Javlja se samo tijekom razdoblja novorođenčadi, ali može se pojaviti nešto kasnije u preuranjeno rođenih beba. Osip ima promjenjiv izgled. Osip je bezopasan, nije zarazan i nestat će nakon nekoliko dana.

 

Dječje akne

Neke bebe dobiju akne na obrazima i nosu u prvih nekoliko mjeseci života. Ovi prištići obično nestanu bez ikakvog liječenja, obično za nekoliko mjeseci, ali ponekad može potrajati i godinu dana.

 

Eritema Multiforme (EM)

Erythema multiforme je osip izazvan infekcijom, lijekovima ili bolešću. Vjerojatno više od polovice slučajeva uzrokuje herpes simpleks. Crvene mrlje se razvijaju na rukama ili stopalima prije nego što se prošire na obje strane tijela. Točke obično ne svrbe, ali mogu postati uzdignute ili imati mjehuriće.

Vaša se beba može osjećati loše ili imati blagu temperaturu prije nego što se osip pojavi. Eritema Multiforme nije zarazna i obično nestane bez liječenja za tri do šest tjedana.

POVEZANO: Koliko često biste trebali podrigivati bebu?