0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Vrsta kolica za bebu: Proučite mogućnosti prije odlaska u kupovinu

Vrsta kolica za bebu: Proučite mogućnosti prije odlaska u kupovinu Bebe.hr portal

Prilikom odabira vrsta kolica za bebu potrebno je uzeti u obzir namjenu i dobi vašeg djeteta. Odabirom kolica ne pružate samo mogućnost kretanja za vašu bebu i udobno mjesto za sjedenje, nego i mnoge druge stvari. Primjerice mjesto za odlaganje svih onih osnovnih stvari koje morate imati, kao pelene, dodatna odjeća, dude, igračke, itd. I dosta važno i praktičnost primjene kao kod svakodnevne vožnje u autu, putovanja, nošenje stepenicama.

Sve u svemu, bez obzira na namjenu, kolica su neophodna za život u pokretu s bebom. I odabir pravih kolica omogućava dugoročno sigurno i olakšano korištenje.

 

Vrsta kolica za bebu

 

Standardna kolica

Vrsta kolica za bebu

Ova kolica imaju najveći izbor. Mogu se koristiti od prvoga dana, komforna su i često dolaze s većim pretincima za stvari. Loša strana je nepraktičnost za manje aute i putovanja kao i cijena.

 

Dvostruka kolica ili kolica za više djece

Vrsta kolica za bebu

Namijenjena za vožnju više djece odjednom i mogu biti 1. naprijed-nazad (tandem ili u liniji) ili 2. jedna pored druge koje je nešto teže gurati. Nedostatak je što su teža za guranje, i što je potrebno puno prostora za skladištenje pa nisu praktična.

 

Lagana ili putna i kišobran kolica

I lagana i kišobran kolica su vrsta kolica za bebu koja su puno manja od tradicionalnih kolica. Lako se nose što je idealno kod penjanja i spuštanja stepenicama, vožnji javnim prijevozom, itd.. Nedostatak je što su većina malih i kišobran kolica dizajnirana je za bebe od 6 mjeseci nadalje tako da nisu uglavnom prikladna za dojenčad.

lagana kolica za bebe

Konvertibilna kolica

Pretvaraju se iz jednokrevetnih kolica u dvokrevetna, isto kao i dvostruka dolaze u tandemu ili konfiguraciji bok uz bok. Idealno ako planirate uskoro još jedno dijete. Jako su praktična, a nedostaci su cijena, težina i nedovoljno prostora.

 

Kolica srednje veličine

Ova vrsta kolica za bebu imaju iste mogućnost kao i standardna kolica, ali zauzimaju manje mjesta i lakša su. Bolja su za vožnju od malenih kišobran kolica.

 

Putni sustavi

Dolaze s autosjedalicom za dojenčad, možete ih koristiti od prvog dana. Tako da su idealna za putovanja i praktična. Nedostatak je manja udobnost za bebu, nisu namijenjena za svakodnevnu vožnju, te za bebe ispod 6 mjeseci starosti potreban je i dodatak. Ako putujete avionom, provjerite dozvoljene dimenzije za stavljanje u pretinac iznad sjedišta.

 

Kolica za trčanje (jogger)

Vrsta kolica za bebu

Napravljena za rukovanje grubljim terenima i imaju poboljšane sustave ovjesa za vožnju. Prednost je što su stabilna i lagana za upravljanje. Nedostatak je što ne idu potpuno u ležeći položaj i mogu se koristiti tek nakon 6 mjeseci.

 

Višenamjenska kolica

Kolica koja su izvrsna za svakodnevne aktivnosti poput šetnje po susjedstvu ili šetnje dućanom. Udobna su, dugotrajna, kvalitetna i vrlo stabilna. Nedostatak su težina i cijena.

 

Okviri kolica

Kostur kolica (ručka, košara za pohranu i kotači), oni su kompletni kada pričvrstite kompatibilnu autosjedalicu za dojenčad.

POVEZANO: Kupovina autosjedalice? Donosimo na što trebate obratiti pozornost!