0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Zašto bebe stišću šake?

Zašto bebe stišću šake? Bebe.hr portal

Zašto bebe stišću šake?

 width=

Stisnute šake su neurološki odgovor koji se javlja dok se bebin živčani sustav nastavlja razvijati. Čvrsto stisnute šake vašeg djeteta, zajedno sa savijenim laktovima, rukama i nogama, također su zaostala in-utero navika kada su bili sklopljeni u čvrstu fetalnu loptu. Gladne bebe će također stisnuti šake – a ako vaša beba ima grčeve, slijedi isti pokret.

 

Kako mogu navesti bebu da opusti stisnute šake?

bebe stišću šake

Obično ne trebate tjerati bebu da opusti stisnutu šaku jer će taj refleks prirodno nestati oko petog do šestog mjeseca starosti. Ako vaša beba stišće šake zbog stresa ili grčeva, pokušajte je umiriti povijanjem, pjevanjem i šutnjom. I, naravno, ako je vrijeme za hranjenje, ponudite dojku ili bočicu. Čim počnete, trebali biste vidjeti kako se njihove ruke otvaraju i opuštaju.

Možete se poigrati s dlanom tako da stavite prst u bebinu ruku i gledate kako se približava. Vjerojatno ćete se iznenadit koliko je snažan stisak! Slično se kretanje događa i na stopalima dojenčadi. Pogladite taban i gledajte kako se ti maleni nožni prsti uvijaju.

 

Trebam li se kad brinuti ako moja beba stisne šake?

Normalno je s vremena na vrijeme brinuti o razvoju svoje bebe ili uspoređivati ​​njihov napredak s drugim bebama u krugu vaše obitelji i prijatelja. Ali zapamtite, tijekom redovitih posjeta vašem djetetu, liječnik provjerava svaki refleks. I to kao dio temeljitog medicinskog pregleda kako bi bio siguran da svaki od njih ispravno reagira na razne vrste podražaja.

Ali ako vi ili liječnik vaše bebe primijetite da određeni refleks poput stisnutih šaka traju dulje od normalnog, to bi moglo signalizirati problem sa živčanim sustavom vaše bebe. U rijetkim slučajevima, pretjerani refleksi mogu ukazivati ​​na cerebralnu paralizu ili hipertoniju, što je ukočen tonus mišića. Uvijek možete pitati bebinog pedijatra o refleksima i razvoju vaše bebe ako vas nešto brine.

 

POVEZANO: Beba ne dobiva na težini? Donosimo potencijalne uzroke