1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Crtani filmovi za djecu koji uče empatiji

Crtani filmovi za djecu

Crtani filmovi za djecu u dobi od 4 do 6 godina analizirani su od strane istraživača sa Sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu i Kanadi koji su zaključili da je prikazivanje boli i empatije u tim crtićima često nepotpuno ili neadekvatno.

Studija je analizirala 52 epizode osam popularnih crtanih serija, uključujući Pepu Prase, Patuljka, Kung Fu Pande, i Pj Masks. Istraživači su pratili kako se emocije likova prikazuju kroz njihove izraze lica, geste i dijalog. I otkrili da se boli i empatije često prikazuju na nedostatan način. POVEZANO: Naš DNK utječe na sposobnost da čitamo misli i emocije gledajući druge u oči

Primjerice, u nekim epizodama su likovi prikazani da se osjećaju bolno, ali često nisu dobili priliku da izraze svoju bol ili da im se pruži utjeha. Također, rijetko se prikazuje kako likovi osjećaju empatiju prema drugima, iako se ova tema često pojavljuje u samim radnjama.

Istraživači su zaključili da bi dodavanje bolje i adekvatnije emocije u crtiće moglo imati pozitivan utjecaj na dječje razumijevanje empatije. Kao i njihov razvoj socijalnih vještina.

Kako bi pomogli svom djetetu da razvije ovu važnu karakteristiku i izgradi karakter predlažemo da im puštate crtiće koji uče empatiju.

Crtani filmovi za djecu koji uče empatiju – TOP 8:

Kada djeca uče empatiju od najranijih godina, to im pomaže u razvoju socijalnih vještina, poput komunikacije, suradnje, suosjećanja i razumijevanja. Ove vještine su ključne za njihov uspjeh u budućim interpersonalnim odnosima, kao i u svim drugim aspektima života.

Ukratko, empatija je važna jer nam pomaže da se povežemo s drugima. Kao i da razvijemo međuljudske odnose, moralne vrijednosti i socijalne vještine.

POVEZANO: Načini izgradnje karaktera kod djece

Crtani filmovi za djecu koji uče empatiju:

  1. Daniel Tiger’s Neighborhood – animirana serija inspirirana likom iz “Gospodina Rogersa” koja se fokusira na razvijanje emocionalnih i socijalnih vještina, uključujući empatiju.
  2. Inside Out – animirani film koji se odvija u umu jedne djevojčice i prikazuje emocije koje ona doživljava, kao što su radost, tuga, strah, gnjev i gađenje, te ističe važnost prihvaćanja i izražavanja tih osjećaja.
  3. Wonder Pets – animirana serija u kojoj tri kućna ljubimca spašavaju druge životinje u nevolji, a kroz radnju se uči o važnosti brige i suosjećanja prema drugima.
  4. Kako izdresirati zmaja – animirani film koji prikazuje prijateljstvo između čovjeka i zmaja, te ističe važnost razumijevanja i prihvaćanja različitosti.
  5. The Berenstain Bears – animirana serija o obitelji medvjeda koji uče važne lekcije o životu, uključujući empatiju i brigu za druge.
  6. Mali princ – animirani film o avanturama malog princa koji putuje kroz različite svjetove i uči o empatiji i ljubavi.
  7. U potrazi za Nemom – animirani film o malom ribiću Nemu koji se izgubi u oceani i njegovom ocu koji ga traži.
  8. Kung Fu Panda – animirani film o pandi Po koji uči o hrabrosti, empatiji i prijateljstvu dok se bori protiv zla.

POVEZANO: Kako njegovati empatiju i povjerenje kod svoje djece