1. godina 2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

Načini izgradnje karaktera kod djece

Načini izgradnje karaktera kod djece Bebe.hr portal

Izgradnje karaktera kod djece ne događaju se samo u školi i učionici. Kvalitete karaktera razvijaju se kroz međuigru utjecaja obitelji, škole i zajednice. Ali i djetetovog individualnog temperamenta, iskustava i izbora. Roditelji imaju mnogo mogućnosti i alata za izgradnje karaktera svoje djece. Njihova uporaba pružit će vam radost i zadovoljstvo vidjeti svoju djecu kako rastu u ljude od integriteta i suosjećanja.

 

 

Empatija

izgradnje karaktera kod djece

Prvi korak je empatija. Empatija u odnosu roditelj-dijete omogućuje nam da svoju djecu naučimo svim ostalim karakternim vrijednostima. Kada vaša djeca osjećaju da ih razumijete i da vam je duboko stalo do njih, ona imaju unutarnju motivaciju da nauče lekcije ljubavi i karaktera koji dijelite.

 

Budite uzor

izgradnje karaktera kod djece

Roditelji koji pokazuju kvalitete dobrog karaktera snažno prenose svoje vrijednosti na svoju djecu. Modelirajte izbore i postupke koji su bitni da biste bili osoba dobrog karaktera. Ako ste iskreni, pouzdani, suosjećajni, puni poštovanja i uključeni u veće dobro vaše obitelji i zajednice, vaša će djeca to vidjeti. Vaš se karakter ispoljava u vašim svakodnevnim postupcima i izborima. Također će vidjeti da takvo ponašanje donosi osjećaj radosti, zadovoljstva i mira u obitelji.

 

Iskoristite poučne trenutke za izgradnje karaktera kod djece

 width=

Učinkovite strategije discipliniranja pomažu vam da iskoristite poučne trenutke za izgradnju karaktera. Uvijek iskoristite priliku da objasnite zašto je ponašanje vašeg djeteta pogrešno kada ga ispravljate. Stvorite naviku identificiranja u vlastitom umu vrijednosti koju želite naučiti dijete na temelju određenog ponašanja. Odaberite posljedicu koja je prikladna za podučavanje te vrijednosti.

Jedna prirodna posljedica koju možete iskoristiti je iskupiti se. Na primjer, nepoštenje se najbolje rješava kada priznate i budete odgovorni. Ponekad je dovoljna isprika osobi kojoj je nanesena nepravda. Drugi put morate nešto poduzeti da ispravite nepravdu (recimo, vratiti “posuđenu” igračku prijatelju ili bratu/sestri). 

Pričajte priče iz knjiga i života

izgradnje karaktera kod djece

Roditelji i učitelji koristili su se pričama za podučavanje moralnih lekcija mnogo prije nego što su knjige uopće izumljene. Dok pričate priče o svom životu i svijetu oko sebe, svojoj djeci prenosite lekcije o vrijednostima i etici. I dok raspravljate o pričama koje vidite oko sebe (na TV-u, u knjigama, u medijima), jačate svoje vrijednosti. Dječja književnost obiluje sjajnim knjigama koje ilustriraju važne vrijednosti.

Kada slušate i odgovarate na priče svoje djece o školi i vršnjacima, možete im pomoći da razmisle o ispravnoj stvari. Imajte na umu da vaša djeca slušaju priče koje pričate drugim odraslima. 

Pružite prilike za vježbanje

 width=

Djeca moraju vježbati ono što nauče prije nego što im postane prirodno. Ovo se također odnosi na karakter učenja. Djeca mogu učiti posredno kada vide izgradnju karaktera na djelu i učiti izravno kada čuju lekcije o vrijednostima. No potrebno im je praktično iskustvo kako bi znali pravo značenje karaktera.

Kada vaše dijete ima priliku donijeti odluku pomozite mu da poduzme etičke mjere i vidi pozitivne rezultate u svom svakodnevnom životu. 

POVEZANO: Kako natjerati dijete da ide ranije spavati noću?