1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako natjerati dijete da ide ranije spavati noću?

Kako natjerati dijete da ide ranije spavati noću? Bebe.hr portal

Evo nekoliko ideja kako pomoći vašem djetetu da ide ranije spavati noću i da zaspi:

  • Potaknite svoje dijete da ide spavati i ustaje svaki dan u isto vrijeme. To može pomoći da se djetetov tjelesni sat vrati u pravilan ritam. Tako mu možete na primjer vikendom dati da odspava sat vremena dulje ili da ide kasnije, a ostatak tjedna to izbjegavajte.
  • Potrudite se da dijete ne jede kasno noću i radije potaknite dijete na doručak.
  • Ostavite dovoljno vremena – na primjer, 40 minuta – da se vaše dijete odmori prije nego što ugasite svjetla i odete spavati. Potaknite ih na tihe aktivnosti poput čitanja knjige ili slikovnice, crtanja, pisanja ili slaganja slagalica. Poanta je da se fokusiraju na nešto što će ih prije umiriti i umoriti.
  • Isključite elektronsku stimulaciju u spavaćoj sobi vašeg djeteta najmanje jedan sat prije spavanja. To uključuje sve zaslone – mobilne telefone, tablete, računalne zaslone i TV.

Tijekom puberteta, djeca počinju lučiti melatonin kasnije noću nego što su to činila u ranijem djetinjstvu. To utječe na njihov cirkadijalni ritam. To znači da će vaše dijete kasnije htjeti ići u krevet i ustati kasnije ujutro.

 

 width=

 

Redovita rutina odlaska na spavanje može naviknuti djecu da svake večeri idu ranije spavati i zaspu u isto vrijeme. Pomaže i ustajanje djeteta u približno isto vrijeme svako jutro, uključujući i vikende. Redovito jutarnje buđenje može pomoći u održavanju redovitog vremena za spavanje.

Kako pomaknuti djetetov odlazak na spavanje na ranije vrijeme?

Kako biste pomogli svom djetetu da ranije zaspi, počnite s djetetovim trenutnim vremenom odlaska na spavanje. i postupno ga mijenjajte započinjanjem rutine odlaska na spavanje 15 minuta ranije otprilike svaka dva dana.

Većina djece će zaspati unutar 20 minuta nakon odlaska u krevet. Ako vaše dijete leži budno u krevetu dulje od 20-30 minuta nakon što se ugase svjetla, morati ćete ići spavati ranije nekoliko tjedana.

 

ranije spavati

 

Što možete učiniti tijekom dana da poboljšate san svog djeteta noću?

Ovi savjeti za dan mogu poboljšati noćni san vašeg djeteta:

  • Dajte svom djetetu zdrav doručak kako biste pokrenuli djetetov tjelesni sat.
  • Potaknite dijete da ima što više prirodnog svjetla tijekom dana, posebno ujutro.
  • Potaknite dijete na tjelesnu aktivnost i vježbanje.
  • Držite svoje dijete podalje od kofeina. Koji se često nalazi u energetskim pićima, kavi, čaju, čokoladi i Coca Coli. Osobito u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima.
  • Pobrinite se da vaše dijete ima zadovoljavajući večernji obrok u razumno vrijeme. Osjećaj gladi ili sitosti prije spavanja može učiniti vaše dijete budnijim ili neugodnijim.

POVEZANO: Kako pripremiti svoje dijete na novog brata ili sestru