Bebe Kutak za tate Novorođenčad Savjeti i njega

Očevi i prijevremeni porod

Očevi i prijevremeni porod Bebe.hr portal

Vaš odnos, kao partnera, može odigrati veliku ulogu u pomaganju da se oboje nosite s iskustvom koje prijevremeni porod donosi. To bi vas moglo čak i zbližiti dok zajedno prolazite kroz to iskustvo.

Prirodno je da očevi, osjećaju brojne i pomiješane emocije nakon preranog poroda. Na primjer, možda ste uzbuđeni što ćete postati roditelj, ali i zabrinuti za svoju bebu (ili bebe) i njihovu majku.

I praktično se puno toga događa. Odmah nakon prijevremenog poroda možda ćete razgovarati s liječnicima, učiti o stanju svoje prerano rođene bebe. I reći svojoj obitelji i prijateljima što se događa. Također možete brinuti o drugoj djeci ili upravljati poslom ili drugim obavezama. Razumljivo je ako se i vi ponekad osjećate preopterećeno.

 width=

 

Očevi i prijevremeni porod – vaši osjećaji i potrebe

Zdravo je odvojiti vrijeme za razmišljanje o svojim emocijama i potrebama, kakve god one bile. I važno je odvojiti vrijeme za sebe – čak i ako je to samo kratko drijemanje ili tuširanje toplom vodom.

Također može pomoći razgovarati s nekim u koga imate povjerenja o tome kako se osjećate, osobito ako se borite s teškim ili negativnim osjećajima.

Kada priznate svoje osjećaje i brinete o sebi, vjerojatnije je da ćete imati mentalnu i emocionalnu energiju za brigu o svojoj bebi i djetetovoj rodilji.

 

Uključite se dok je vaša beba u bolnici

prijevremeni porod

Pratiti svakodnevnu brigu o svom prijevremeno rođenom djetetu, gdje je to moguće, najbolji je način da izgradite svoje vještine i samopouzdanje. Na primjer, možda želite sudjelovati u hranjenju, mijenjanju pelena ili namještanju bebe. Ili možete naučiti kako okupati bebu.

Ove aktivnosti također stvaraju vrijeme jedan-na-jedan s vašom bebom, što je temelj pozitivnog odnosa.

Prijevremeno rođene bebe mogu lako biti pretjerano stimulirane i pod stresom. Možete vidjeti znakove umora u njihovom govoru tijela i vitalnim znakovima. Poput otkucaja srca i razine kisika. Bilo bi dobro provjeriti s bebinom medicinskom sestrom što možete učiniti i koliko beba može podnijeti, osobito u ranim danima.

A ako se ikada osjećate izostavljeno od skrbi za svoju bebu, samo obavijestite bolničko osoblje.

Provođenje vremena na intenzivnoj njezi sa svojim djetetom

prijevremeni porod

Što više vremena provedete na intenzivnoj njezi, to je bolje za razvoj vašeg djeteta. To je zato što tako dobro započinjete svoj odnos s djetetom.

Ako ste na odjelu intenzivne njege što je više moguće, to također može pomoći majci vašeg djeteta da se osjeća samopouzdanije. Vaša podrška može poboljšati njezinu dobrobit i mentalno zdravlje, a također je dobra za njezine odnose s bebom i vama.

 

Očevi i prijevremeni porod uspomene

Vođenje bilješki i snimanje fotografija ili videa može pomoći vama i vašem partneru da se osjećate povezaniji s bebom. Možda mislite da nikada nećete zaboraviti ovo vrijeme u životu svoje obitelji, ali čak i najjača sjećanja s vremenom izblijede.

POVEZANO: 7 načina za povezivanje tate i bebe