0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Kakvi su učinci vrućeg vremena na bebe?

Kakvi su učinci vrućeg vremena na bebe? Bebe.hr portal

Učinci vrućeg vremena na bebe i djecu, pogotovo kada je jako vruće, su veći i teže im je održavati ugodnu tjelesnu temperaturu. Tjelesna temperatura djeteta raste brže nego kod odrasle osobe i na njega može brzo utjecati utjecaj topline na tijelo. Oni su također izloženi većem riziku od pregrijavanja i bolesti uzrokovane vrućinom nego odrasli.

Bebe i mala djeca ne mogu se prilagoditi promjenama temperature jednako učinkovito kao odrasli. Još jedna velika razlika je u tome što se bebe i mala djeca ne znoje toliko kao odrasli, što smanjuje njihovu sposobnost hlađenja.

Bebe su sklone razvoju toplinskog osipa ili bockanja jer njihove znojne žlijezde nisu u potpunosti razvijene. Koristite sredstvo za pranje bez sapuna kada kupate bebu i odjenite je u laganu pamučnu odjeću.

 

Kako da znam je li mojoj bebi prevruće?

 width=

Stavite ruku na bebina prsa ili leđa i osjetite tjelesnu temperaturu. To će vam dati bolju predodžbu o tome koliko im je vruće od samog opipavanja ruku ili stopala. Općenito, bebini ekstremiteti su hladniji od tijela.

 

Kako moja beba može održavati svoju tjelesnu temperaturu?

učinci vrućeg vremena na bebe

Udobno odjenite svoju bebu u laganu, široku odjeću i izbjegavajte pretjerano odijevanje. Ako je vaša beba vani, pobrinite se da nosi šešir sa širokim obodom koji zasjenjuje njezinu glavu, lice, vrat i prsa. Ostanite unutra za vrlo vrućih dana. Ako trebate izaći, neka izlasci budu kratki i pokušajte ostati u hladu.

Ponudite svojoj bebi dodatno dojku ili adaptirano mlijeko ako je mlađa od 6 mjeseci. U vrlo vrućim danima, bebama starijim od 6 mjeseci može se ponuditi mala količina ohlađene prokuhane vode između hranjenja mlijekom.

 width=

Kupajte svoju bebu onoliko često koliko smatrate da je potrebno. Idealno bi bilo da temperatura vode za kupanje bude mlaka, a ne hladna.

Nikada ne ostavljajte bebu u automobilu, čak ni nakratko. Temperatura u parkiranom automobilu može brzo porasti do opasnih razina.

POVEZANO: Vodič za liječenje modrice vašeg djeteta