3. godina Djeca

Dijete od 3 godine: Savjeti za hranjenje i prehranu

Dijete od 3 godine: Savjeti za hranjenje i prehranu Bebe.hr portal

Važno je pomoći svojoj djeci da razviju zdrav stav prema prehrani u ranoj dobi. Do treće godine je manja vjerojatnost da će djeca odbijati jesti da bi prkosila. Općenito, (iako gotovo sigurno ne uvijek), naučit će bolje komunicirati, sudjelovati i uživati ​​u obiteljskim obrocima.

 

Savjeti za roditelje:

  • Prihvatite jake sklonosti prema hrani. Vaše trogodišnje dijete može biti oduševljeno jelom, ali može imati vrlo specifične sklonosti prema hrani.
  • Neke se preferencije mogu razlikovati iz dana u dan. Na primjer, vaše dijete može jedan dan gutati određenu hranu, a zatim odgurnuti istu sljedeći dan. Može tražiti određenu hranu nekoliko dana zaredom, a zatim inzistirati da joj se više ne sviđa. Koliko god takvo ponašanje bilo iritantno, vrlo je tipično za trogodišnjaka. Najbolje je ne praviti problem. Umjesto toga, nastavite nuditi raznoliku zdravu hranu, a dijete neka odabere koju će od njih i koliko će jesti.
  • Ohrabrite vaše dijete, ali nemojte ga prisiljavati na isprobavanje nove hrane. Ponudite vrlo male količine nove hrane, zajedno s drugom hranom koju već voli.
  • Nemojte očekivati ​​da će vaše dijete pojesti punu porciju nepoznate hrane.
  • Ponudite izbor hranjivih namirnica uz svaki obrok. Nakon što ponudite zdrave opcije za stolom, dopustite vašem djetetu da odluči koliko će jesti.
  • Ako vaše dijete pokazuje izbirljive sklonosti u prehrani — na primjer, opire se povrću — nemojte se obeshrabriti ili frustrirati. Nastavite nuditi raznovrsnu zdravu hranu, čak i ako je vaše dijete prije nije voljelo.
  • Razvijanje okusa za hranu može zahtijevati do 15-20 ponovljenih izlaganja. Ovo je također važno vrijeme za uspostavljanje zdravih grickalica i navika u jelu.

 width=

Obroci mogu biti jednostavni i hranjivi. Zapamtite, obroci u ovoj dobi ne moraju biti složeni. Zapravo, većina trogodišnjaka preferira jednostavniju pripremu.

Ako imate samo nekoliko minuta za pripremu obroka, isprobajte jednostavne obroke. Neka ti obroci uključuju izvor proteina, cjelovite žitarice, voće, povrće i mliječne proizvode. Na primjer, sendvič s puretinom ili maslacem od kikirikija, porcija mrkve, jabuka i čaša mlijeka. Za pripremu ovakvog jednostavnog ručka potrebno je manje vremena od vožnje kroz restoran brze hrane—i puno je zdravije!

Isključite TV – osobito u vrijeme obroka. Na malu djecu lako utječu oglasi za nezdravu hranu poput slatkih žitarica, brze hrane i slatkiša.

POVEZANO: 15 stvari koje mala djeca obično ne vole