3. godinaDjecaDjeca pred televizorom – DA ili NE?

Gledanje televizije kod male djece pitanje je oko kojeg se lome koplja. Neki drže da je gledanje televizije samo loša navika dok drugi brane umjereno gledanje televizije i drže ga obrazovno korisnim. No što je od toga istina?
2 godine prije

Da li ste se ikada zapitali koliko vremena dnevno vaše dijete gleda u televiziju, tablet, mobitel, laptop ili neki drugi pametni uređaj? Sada kada ste sve zbrojili možda se ostali šokirani brojkom koju ste dobili. Dok se većina znanstvenika slaže kako djeca do 2 godine ne bi uopće trebala gledati u sjajne ekrane za nešto stariji uzrast djece postoje druga pravila. Iako za djecu stariju od 2 godine televizija nije zabranjena treba dobro pripaziti koliko vremena dijete gleda televiziju i ono još važnije – što gleda. Otkrijte na što trebate pripaziti prije nego li upalite televiziju i svome mališanu dopustite da uživa u njenom sadržaju.

Pravila za gledanje televizije

 

  • Budite izbirljivi

Kod biranja televizijskog sadržaja za djecu izbirljivost je poželjna. Dobro je biti skeptičan i provjeriti o čemu je riječ prije nego što dopustite djetetu da gleda neku emisiju. Emisije gdje se likovi obraćaju gledatelju ili emisije koje imaju jasnu linearnu naraciju najbolje su za izgradnju jezika. I pridružite se. Ako razgovarate s djetetom o tome što se događa u emisiji, to će mu pomoći da nauči više.

 

  • Držite se pravila

Mlađa djeca ne bi smjela gledati televiziju više od sat vremena dnevno. Odmah na početku odredite svome djetetu jasna pravila oko gledanja televizije: kada se gleda, koliko se gleda i što se smije gledati. Sav dostupan sadržaj koji televizija nudi daleko je od prihvatljivog za djecu. Ograničeno vrijeme za gledanje televizije iskoristite za kvalitetan sadržaj koji može pozitivno utjecati na učenje i razvoj djeteta.

 

  • Televizija nije obrazovna ustanova

Nemojte se zavaravati da su “obrazovni” programi nešto više od zabave. Istina je da televizor uopće ne pomaže u učenju. Kada trebate naučiti dijete razliku između crvene i plave boje, to ćete morati učiniti sami.

 

  • Televizor nije roditelj

Televizor ne može djetetu pružiti brigu, ljubav i pažnju umjesto roditelja. Roditelji često u nedostatku vlastitog vremena dopuštaju gledanje televizije kako bi zabavili dijete i odvratili od sebe. Predugo gledanje televizije i sadržaja koji nije kontroliran može samo negativno utjecati na ponašanje i razvoj djeteta. Nađite vremena za sebe i svoje dijete te ga provedite kvalitetno, igrajući se ili šetajući prirodom, samo bez televizora.

 

  • Ne bojte se ugasiti televiziju

Ako se dijete igra s igračkama ugasite televiziju kako ga ne bi ometala. Pozadinska buka može negativno utjecati na dijete i prekinuti igru. Pokazalo se da se djeca igraju određenom igračkom dvostruko kraće onda kad je televizor uključen nego kada je isključen i da se znatno manje koncentriraju na igru. Na taj se način ometa razvoj djeteta i smanjuje njegova mogućnost koncentracije. Ako želite malo zvuka u sobi za vrijeme igre, umjesto da upalite televizor uključite omiljenu glazbu.

  • Zabranite gledanje televizije prije odlaska na spavanje

Gledanje televizije u večernjim satima prije odlaska na spavanje može negativno utjecati na spavanje i pokvariti san. Prije spavanja radije uzmite knjigu i pročitajte priču jer ćete tako kod djeteta probuditi ljubav prema knjigama i čitanju.

Mateja

Leave a Reply