3. godina Djeca

Ideje za igru s djecom: Torte od papira

Izrada torte od papira potiče dječju kreativnost i maštovitu igru. Kao i eksperimentiranje s različitim bojama, oblicima i ukrasima. Osim toga korisna je jer uključuje korištenje škara i precizno rezanje, što je dobro za razvoj finih motoričkih vještina kod djece. Oni moraju biti pažljivi i precizni prilikom rezanja krugova i ukrasa za tortu.

Važno je osigurati da dijete ima dovoljno razvijene fine motoričke vještine, koordinaciju i razumijevanje sigurne upotrebe škara prije nego što mu se dopusti korištenje. Također je važno nadzirati dijete dok koristi škare kako bi se osigurala sigurnost i spriječile moguće ozljede.

Kao roditelj ili skrbnik, morate procijeniti sposobnosti svog djeteta i donijeti odluku kada je ono spremno za korištenje škara za izradu. U početku možete odabrati sigurnije škare s tupim vrhovima i kratkim oštricama koje su dizajnirane za djecu kako bi smanjili rizik od ozljeda.

Uvijek je dobro pružiti nadzor i podršku djetetu dok koristi škare te ih podučiti osnovnim pravilima sigurnosti.

Materijali potrebni za torte od papira:

 • Raznobojni papir ili karton (može i novinski papir)
 • Škare
 • Ljepljiva traka (selotejp) ili ljepilo
 • Kolaž materijali (opcionalno) – perlice, šljokice, vrpce, naljepnice itd.
 • Bojice ili flomasteri (opcionalno)

Koraci:

Torte od papira
 1. Pripremite raznobojni papir ili karton koji će vam poslužiti za izradu torti. Možete koristiti različite boje kako biste dobili šarene torte.
 2. Izrežite krugove različitih veličina iz papira ili kartona. Možete koristiti šablone ili nacrtati krugove sami. Svaki krug će predstavljati sloj torte.
 3. Napravite nekoliko krugova različitih veličina. Na primjer, možete napraviti tri kruga s promjerima koji se postupno smanjuju.
 4. Složite krugove jedan na drugi kako biste stvorili izgled torte. Vežite ih ili zalijepite ljepljivom trakom ili ljepilom.
 5. Ako želite, možete ukrasiti tortu kolaž materijalima. Dodajte perlice, šljokice, vrpce ili bilo što drugo što želite.
 6. Ako imate bojice ili flomastere, možete ih koristiti za dodatno ukrašavanje torte. Nacrtajte motive, ukrase ili napišite poruku na torti.
 7. Igrajte se s tortama od papira! Možete organizirati “imaginarnu” proslavu rođendana ili jednostavno uživati u stvaranju različitih torti.

Osim što izrada torte od papira potiče kreativnost, finu motoriku i maštovitu igru kod djece. Također je prilika za razgovor o bojama, oblicima i različitim veličinama. I prilika za učenje. Djeca mogu razgovarati o različitim geometrijskim oblicima poput krugova i uspoređivati veličine slojeva torte. To može pomoći u razumijevanju osnovnih matematičkih koncepata.

Uživajte u zabavi s djecom!

POVEZANO: Zabava za klince: Slikajte uz jestive boje