2. godina 3. godina Djeca

Kada početi s prelaskom s pelena na kahlicu?

Kada početi s prelaskom s pelena na kahlicu? Bebe.hr portal

Ne postoji službeno pravilo kada je točno potrebno početi s prelaskom s pelena na kahlicu  i ne morate čak uopće svoje dijete učiti na tutu ako to ne želite.

Većina roditelja počinje s obukom kad im djeca navrše dvije do tri godine. Iako Vaše dijete može kopirati druge bez ikakvih uputa. Sve dok mu jasno kažete što mora učiniti i gdje to mora učiniti. Također ne biste trebali prisiljavati svoje dijete da koristi kahlicu ako ono to ne želi ili ako nije spremno početi.

 

 width=

 

Neki roditelji počinju s uvježbavanjem tute kad su njihove bebe mlađe od četiri mjeseca.  Ova metoda se naziva eliminacijska komunikacija. Međutim, većina zdravstvenih radnika savjetuje da se to ne radi. Postoji vjerojatnost da tako trenirana djeca kasnije imaju problema s korištenjem školskih toaleta ili kada se susreću sa stresnim situacijama. Bolje je pričekati dok vaše dijete ne bude spremno i dok ne pokaže interes.

Dijete mlađe od dvije godine ne može kontrolirati kada mokri i kaki. Mišići koji kontroliraju njihov mjehur i rektum nisu zreli dok ne dosegnu otprilike 18 mjeseci do dvije godine. Zato je čekanje znakova da su spremni ključ uspjeha.

 

 width=

 

Također moramo imati svjesnost da se od beba i male djece u ovom zadatku puno traži, prava neovisnost, jer to znači da ono mora znati:

  • kako i kada koristiti toalet
  • kako izdržati dok ne dođe do zahoda
  • kako se oprati i vući odjeću gore-dolje
  • kako obrisati zadnjicu bez pomoći

U koje će vrijeme malo dijete svladati sve to ovisi o tome kada ste počeli s uvježbavanjem noše ili kako ste to učinili kao i kada je spremno. Dječaci obično budu spremni nekoliko mjeseci kasnije od djevojčica.

POVEZANO: Razlog zašto je dobro za djecu brojati na prste