2. godina 3. godina Djeca

Kako potaknuti dijete na aktivnost?

Kako potaknuti dijete na aktivnost? Bebe.hr portal

Potaknuti dijete na aktivnost važno je za njegov psiho-fizički razvoj i predstavlja prvi korak kojim ćete mu osigurati zdrav život.

U ranijim godinama života djeca su posebno sklona istraživanju svega što ih okružuje pa tako i vlastitih fizičkih mogućnosti. U tom razdoblju važno je uvijek biti uz njih i paziti da se ne dovedu u opasnu situaciju.

S druge strane, ponekada se događa da se dijete s vremenom „ulijeni“ i više ne želi obavljati bilo kakve zahtjevnije fizičke aktivnosti. To je vrijeme kada vi kao roditelj svojim primjerom trebate pokazati koliko je fizička aktivnost važna za zdravlje.

Dugi niz godina zanimanje za tjelesnu aktivnost djece bilo je usmjereno na korisne rezultate povezane sa zdravljem. Kao što je smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i pretilosti.

Međutim, sa socijalno-psihološkog stajališta, usredotočenost na posljedice tjelesne aktivnosti isključuje razumijevanje odrednica ponašanja tjelesne aktivnosti. Odnosno, što motivira djecu i tinejdžere da nastave i održavaju tjelesno razine aktivnosti? Zašto postoji tako dramatičan pad tjelesne aktivnosti tijekom adolescencije? I kako možemo zaustaviti plimu opadanja tjelesne razine aktivnosti?

 

Motivacija

Istraživanja razloga radi kojih se djeca i adolescenti bave tjelesnom aktivnošću (slobodno vrijeme, organizirani sport) dosljedno ukazuju na tri glavna motiva.

  1. Mladi žele razviti i pokazati fizičku sposobnost, kao što je sportske vještine, fizička spremnost i izgled.
  2. Stjecanje društvenog prihvaćanja i podrške. Što uključuje prijateljstva, prihvaćanje i odobravanje grupe vršnjaka. A zatim i osnaživanje i ohrabrivanje odraslih osoba (roditelja, učitelja, trenera)koje je ključno za početak i nastavak sudjelovanja.
  3. Zabava proizašla iz sudjelovanja povećava pozitivna i smanjuje negativna iskustva povezana s tjelesnom aktivnošću.

 

Kako potaknuti dijete na aktivnost

 width=

 

Pomozite svom djetetu pronaći sport u kojem uživa. Što više uživa u aktivnosti, veća je vjerojatnost da će je nastaviti. Uključite cijelu obitelj. To je sjajan način da provedete vrijeme zajedno.

Pobrinite se da vaše dijete ima prikladno vrijeme i mjesto za vježbanje.

Kupite djeci kvalitetne i lijepe sportske rekvizite. Mala djeca trebaju lak pristup loptama, užadi za skakanje i sličnim igračkama.

Budite uzor svojoj djeci jer djeca koja redovito vide roditelje kako uživaju u sportu i tjelesnoj aktivnosti vjerojatnije će to i sama činiti.

Igrajte se sa svojom djecom. Pomozite im da nauče novi sport ili drugu tjelesnu aktivnost. Ako više volite drugačije aktivnosti, zabavite se odlaskom u šetnju, planinarenje ili vožnju biciklom.

Nađite vremena za vježbanje. Neka su djeca toliko pretrpana domaćim zadaćama, satovima glazbe i drugim planiranim aktivnostima da nemaju vremena za tjelovježbu.

POVEZANO: Pet zabavnih obiteljskih aktivnosti: Razbijte monotoniju!