0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Koristite terapiju dodirom, povežite se i opustite svoju djecu

Koristite terapiju dodirom

Uz terapiju dodirom imate priliku i kao roditelj pomoći i još više se povezati sa svojom djecom. Možda ste primijetili #babymassage trendove na društvenim mrežama, ali ih vješti praktičari koriste već tisućama godina. Roditelji također mogu unijeti ove kulturne tradicije liječenja u svoj dom.

Ako se vaše dijete kod kuće žali na probavne probleme, osjeća glavobolje ili izražava osjećaj tjeskobe, terapija dodirom bi mu mogla koristiti. Dokazano je da potiče opuštanje, smanjuje stres i potiče zdrav san. Naravno terapija dodirom nije zamjena za medicinsku skrb, već dodatno umirenje.

 

Što je terapija dodirom?

Terapija dodirom odnosi se na dodirivanje tijela druge osobe za poticanje osjećaja blagostanja. Uobičajeni oblici su terapija masažom i akupresura. Akupresura je praksa koja koristi prste, dlanove, laktove ili stopala za primjenu pritiska na akupunkturne točke na tijelu. Obje ove terapije roditelji mogu primijeniti na osnovnoj razini koristeći samo svoje ruke i malo uputa.

Evo kako stručnjaci kažu da roditelji svugdje mogu koristiti terapiju dodirom kako bi pomogli svojoj djeci u uobičajenim bolestima.

 

 width=

 

Počnite jednostavno

Dobro mjesto za početak je akupresura koja je sigurna, nježna, laka za naučiti i zabavna za prakticiranje. Terapija dodirom poput akupresure ne treba biti jaka da bi bila učinkovita, samo blagi pritisak dovoljan je za stimulaciju akupunkturne točke. Često je cilj akupresure pomoći djetetu da se duboko opusti u sebi. Nikad ne bi smjeli doživjeti nelagodu.

 

Slušajte svojim rukama

Slušanje, u ovom slučaju, uključuje osjećaj da li se mišić steže ili omekšava pri pritisku ili primjećujete ako dijete dublje udahne. Kada djeca osjećaju da ih se fizički “čuje”, osjećaju se sigurnije i udobnije, što pokreće reakciju iscjeljenja.

 

Kratko i slatko

Djecu se lako može pretjerano stimulirati senzornim unosom, a to može stvoriti neželjene ishode koji utječu na probavu, disanje, san i raspoloženje. Terapija dodirom može pomoći u smirivanju djetetovog živčanog sustava, no treba je primijeniti u pravoj dozi kako bi bila najučinkovitija. Za bebe je dovoljno pet minuta pritiska jednom dnevno. Za malu djecu to bi se moglo povećati na oko 10 minuta. Za stariju djecu i adolescente obično je dovoljno između 10-20 minuta.

 

terapiju dodirom

 

Potražite veliki dah

Akupresura može dovesti tijelo iz simpatičkog načina rada (tzv. bori se ili bježi) u parasimpatički način rada (odmori se i probavi). Ovaj se pomak često signalizira tijekom seanse dubokim i spontanim zijevanjem ili uzdahom koji ona naziva “velikim dahom”. Nakon što se to dogodi, dijete će disati dublje i često će imati opuštenije mišiće i crte lica.

Veliki dah jasan je znak da je tretman bio iznimno uspješan i da možete tiho završiti seansu i dopustiti svom djetetu da se nastavi opuštati. Možda tako da zamračite sobu i pokrijete ih dekicom.

 

Može biti i zabavno

Terapija dodirom također može biti koristan oblik komunikacije i igre s vašom djecom. Jedan od učinkovitih načina da to učinite jest isprobati “masažu tijekom priče”. Zamislite to kao “sađenje vrta duž obje strane djetetove kralježnice, kružnim potezima i pitanjem djetetu što bi željelo posaditi.” Pritom nemojte dodirivati kralježnicu naravno.

Dopustite svom djetetu da iz svoje mašte unese detalje u radnju. Oni mogu birati kakvu vrstu cvijeća žele cvjetati. Nježno tapkanje vršcima prstiju sa obje strane leđa može predstavljati udarnu kišu. Umirujuća ravna ruka može predstavljati sunce koje obasjava tek zasađeni usjev.

Zamolite dijete da zamisli toplinu sunca, postupno se krećući uz leđa. Uberite cvijeće i dajte djetetu zamišljeni buket. Zamolite dijete da pomiriše cvijeće, udišući kroz nos i tražeći da izdiše kroz njihova usta. Ako vam cvijeće nije zanimljivo, vi i vaše dijete možete zamisliti svoju jedinstvenu priču i kroz umirujući dodir.

 

Pomirite se uz terapiju dodirom

terapiju dodirom

 

Ukoliko je vaše dijete ljuto možete mi ponuditi alternativu – priče na njegovim leđima. Koristeći vrhove prstiju lagano plešite po djetetovoj koži, pričajući spontanu priču o sićušnom mišu koji trči kroz šumu. I osjetite kako se tijelo vašeg djeteta opušta. Iako nije večer čitanja, vaša  priča ipak može biti ispričana – samo na nov i poseban način.

POVEZANO: Trikovi kako sigurno umiriti bebu kad je mrzovoljna