Djeca

Kako se pripremiti na sezonu alergija?

alergije

Foto: Freepik

Početak sezone alergija označava vrijeme kada mnogi ljudi počinju osjećati simptome kao što su kihanje, svrbež očiju, začepljen nos i umor. Ovi simptomi mogu biti izazvani peludom, prašinom, plijesnima ili drugim alergenima koji se pojavljuju u proljeće i ljeto. Alergije i alergijske reakcije neće poštedjeti ni najmlađe, što sve možete očekivati, ako vam je dijete alergičar?

Peludna groznica, poznata i kao sezonski alergijski rinitis, često je najčešći problem u ovo doba godine. Biljke poput drveća, trava i korova počinju otpuštati pelud u zrak, što može izazvati reakcije kod osoba osjetljivih na alergene. Simptomi mogu biti iritantni i ometati svakodnevne aktivnosti, a malu djecu činiti izrazito nemirnima i razdražljvima.

Kada posumnjati da vam je dijete alergičar?

Ako se kod vašeg mališana pojave neki od sljedećih simptoma, javite se lječniku:

  • kihanje;
  • svrbež nosa, grla i očiju;
  • začepljen nos;
  • crvenilo i ‘curenje’ očiju;
  • kašalj;
  • umor i opća nelagoda.
Kako im vi možete pomoći?

Redovito čišćenje doma, posebno od prašine i plijesni, može pomoći smanjiti izloženost alergenima. Korištenje klima uređaja s filterima također može biti korisno, jer filtriraju pelud i druge alergene iz zraka.

Za one koji već imaju propisane lijekove za alergije, važno je početi ih koristiti na vrijeme, čak i prije nego što simptomi postanu izraženi. Antihistaminici, dekongestivi i steroidni sprejevi za nos mogu pomoći u olakšavanju simptoma.

Ako već patite od alergija, vjerojatno znate što očekivati ​​i kako se nositi s tim. Međutim, za one koji su prvi put suočeni s ovim problemom, važno je potražiti savjet liječnika ili alergologa. Oni mogu pomoći u postavljanju dijagnoze, preporučiti odgovarajući tretman i savjetovati o mjerama koje se mogu poduzeti kako bi se smanjila izloženost alergenima.

Početak sezone alergija može biti izazovan za djecu, ali uz odgovarajuću pripremu i tretman, simptomi se mogu ublažiti. Važno je biti svjestan znakova alergija, pratiti vremenske uvjete i potražiti medicinsku pomoć ako je potrebno. Na taj način, mališani mogu uživati ​​u proljeću i ljetu bez nepotrebnih nelagoda koje donose alergije.

POVEZANI ČLANCI: Testiranje na alergije