1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Najbolja hrana za bebe i malu djecu!

Najbolja hrana za bebe i malu djecu! Bebe.hr portal

Hrana za bebe i malu djecu na našem popisu odnosi se na bebe od 6 mjeseci starosti nadalje.
Kruta hrana bilo koje vrste ne smije se uvoditi prije 4 mjeseca starosti.

Od prve godine, čvrsta hrana će zamijeniti veliki dio mlijeka u prehrani vaše bebe. Pokušajte uvesti širi izbor hrane, predstavljene na privlačan način, i potaknite bebu da se sama hrani. Pitajte svog pedijatra ako niste sigurni kada uvesti određenu hranu ili koja je hrana najbolja za vašu bebu.

 

Najbolja hrana za bebe i malu djecu

Mrkva

hrana za bebe i malu djecu

Mrkva ima velike količine beta-karotena koji igra važnu ulogu za rast i zdravi vid. Kuhanje mrkve ističe njihovu prirodnu slatkoću, što je čini privlačnom za bebe koje vole slatke okuse. Kada pripremate mrkve, pazite da budu dovoljno kuhane, sve dok ne omekšaju. Zatim ih pasirajte ili poslužite narezanu na sitne kockice.

 

Banane

Banane su pune ugljikohidrata za trajnu energiju, kao i vlakana koja podržavaju zdrav probavni trakt. Kada servirate banane maloj djeci, provjerite jesu li zrele i dobro zgnječene.

 

Grašak

hrana za bebe i malu djecu

Grašak je pun vitamina K, hranjive tvari koja djeluje zajedno s kalcijem u izgradnji zdravih kostiju. Imaju i vitamine A i C antioksidanse, kao i folnu kiselinu, vlakna i vitamine B.

 

Jogurt

 width=

Jogurt daje kalcij, proteine ​​i fosfor, koji su važni za zdrave kosti i zube vašeg djeteta. Također imaju probiotike koje pomažu probavi i podržavaju imunološki sustav. Bebe trebaju masnoće u prehrani, stoga birajte jogurt od punomasnog mlijeka umjesto nemasnih ili bezmasnih sorti. Ali izbjegavajte aromatizirane jogurte, koji su bogati šećerom.

 

Piletina

 

Piletina je prepuna proteina i vitamina B6, koji se koriste za pomoć tijelu da izvuče energiju iz hrane. Važno je da bebe počnu redovito jesti hranu koja sadrži dovoljne količine proteina kako bi podržala njihov brzi rast. Ako vaša beba ne voli okus piletine, pomiješajte je s njegovim omiljenim povrćem.

 

Slatki krumpir

hrana za bebe i malu djecu

Slatki krumpir osigurava kalij, vitamin C, vlakna i beta-karoten, antioksidans koji sprječava određene vrste raka i uklanja slobodne radikale. Većina beba preferira slatki krumpir u odnosu na ostalo povrće zbog njegovog prirodno slatkog okusa. Kada je kuhan i zgnječen, slatki krumpir čini glatki pire koji se lako jede, pa čak i za bebe koje tek počinju prelaziti na krutu hranu.

 

Riba

Masna riba poput lososa obiluje vitaminima topivim u mastima i esencijalnim mastima koje podržavaju razvoj mozga, zdravlje očiju i imunološki sustav. Štoviše, bijela riba poput bakalara daje prijeko potreban proteinski poticaj. S obzirom da riba ipak može izazvati alergijsku reakciju, razgovarajte sa svojim pedijatrom prije.

 

Maline

hrana za bebe i malu djecu

Maline sadrže elaginsku kiselinu, koja nam može pomoći u zaštiti od raka. Od svega voća, maline sadrže najviše vlakana u najmanje kalorija.

 

Avokado

 width=

Avokado ima najveći sadržaj bjelančevina od bilo kojeg voća, a bogat je mononezasićenim masnoćama — “dobrom” vrstom masti koja pomaže u prevenciji srčanih bolesti. Pazite da poslužite samo zreli avokado. Operite izvana, a zatim uklonite koru i dobro izgnječite.

 

Žitarice za djecu

hrana za bebe i malu djecu

Žitarice za dojenčad obogaćene željezom daju vašoj bebi željezo koje joj je potrebno za pravilan rast i razvoj. Bebe se rađaju sa zalihama željeza, ali ga počinje nestajati oko 5-6 mjeseci. Ako vaša beba tek počinje jesti krutu hranu, stručnjaci preporučuju rižine žitarice obogaćene željezom kao prvu hranu za bebe. Razlog tome je manja vjerojatnost da će izazvati alergijsku reakciju .

POVEZANO: Čišćenje i pranje dječjih zubića