1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Ospice kod djece

Ospice kod djece Bebe.hr portal

Ospice kod djece nisu tako rijetka pojava, posebno ako svoje dijete svaki dan vodite u vrtić gdje se nalazi mnogo druge djece. Ospice su virusna bolest koja se prenosi izravnim kontaktom s oboljelim te je posebno opasna za dojenčad i trudnice.

Ako počnete primjećivati izdajničke znakove ospica na sebi i vašem djetetu – vaša prva pomisao mogla bi biti da je vrijeme za posjet liječniku. Kako biste izbjegli širenje zaraze, najprije nazovite liječnika i zamolite ga za upute.

 

Preventiva i liječenje ospica

Postoje neke mjere opreza koje možete poduzeti ako se vi ili vaše dijete razbolite od ospica. Također, imajte na umu da bolest možete spriječiti primanjem (dvije doze MMR) cjepiva.

Simptom ospica je osip crvenih točkica koje se pojavljuju na glavi, a zatim se šire ostatkom tijela. Ostali znakovi uključuju vrućicu, začepljenje, kašalj i crvene, suzne oči. Cijeli tijek obično traje oko dva tjedna, ali groznice bi trebale trajati samo oko pet dana.

Ne postoji specifična antivirusna terapija za ospice. Kako bi zaštitili druge, zaražene osobe moraju ostati izolirane tijekom razdoblja zaraze, koje traje četiri dana nakon pojave osipa. Zarazni ste i četiri dana prije pojave osipa, ali većina ljudi naravno nije svjesna da ima ospice sve dok se osip ne pojavi.

Ako u vašem domu ima necijepljenih članova obitelji, nazovite svog liječnika da vidi ima li još vremena da prime cjepivo. Ili neki drugi tretman koji se zove terapija imunoglobulinom (IG), koji uključuje prijenos zaštitnih proteina protiv ospica.

 

 width=

 

Najbolja zaštita od ospica je cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. MMR cjepivo pruža dugotrajnu zaštitu protiv svih sojeva ospica.

Vaše dijete treba dvije doze MMR cjepiva za najbolju zaštitu:

  • prva doza u dobi od 12 do 15 mjeseci
  • druga doza u dobi od 4 do 6 godina

Ako vaša obitelj putuje u inozemstvo, preporuke za cjepivo se razlikuju:

  • ako je vaša beba stara od 6 do 11 mjeseci, trebala bi primiti 1 dozu MMR cjepiva prije odlaska na put
  • ako vaše dijete ima 12 mjeseci ili više, trebat će mu 2 doze MMR cjepiva (s razmakom od najmanje 28 dana) prije polaska

Postoji i drugo cjepivo koje se koristi za ospice kod djece, kao i zaušnjaka, rubeole i vodenih kozica (MMRV), koje je dostupno djeci od 12 mjeseci do 12 godina.

POVEZANO: Jačanje imuniteta kod djece