1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Pet zabavnih obiteljskih aktivnosti: Razbijte monotoniju!

Pet zabavnih obiteljskih aktivnosti: Razbijte monotoniju! Bebe.hr portal

Umorni ste od iste stare rutine? Provedite kvalitetno vrijeme sa svojom obitelji dok isprobavate neke svježe i zabavne aktivnosti.

Iako može biti izazovno pronaći vrijeme za redovito povezivanje kao obitelj u današnjem brzom svijetu, to je ipak jako važno. Studije otkrivaju da vrijeme za obitelj može potaknuti dječje samopoštovanje, poboljšati društveni razvoj i stvoriti snažne relacijske veze.

Evo pet svježih ideja za kreiranje obiteljskih aktivnosti na otvorenom i u zatvorenom s djecom koje će stvoriti posebne uspomene.

 

1. Vodena avantura plus piknik

obiteljskih aktivnosti

Uživajte u izletu na vodi na moru, jezeru ili rijeci. Ovisno gdje ste geografski. Uzmite kajake, bananu ili pedaline i krenite zajedno u vodenu avanturu.

Unaprijed spakirajte ručak i malo iznenađenje koje može biti i Kinder Jaje ili neka sitnica koji vaš klinac ili klinci vole. Krenite u avanturu do obližnjeg otoka, plaže ili parka ili uz obale obližnje rijeke.

Možete od jednostavnih obiteljskih aktivnosti preći i u grupni izlet pozivanjem drugih obitelji i održavanjem npr. veslačkih utrka na vodi. To je prilika da uživate zajedno, a pritom ostavljate prtljagu svakodnevnog života za sobom.

 

2. Dan na selu – od polja do kuhinje

 width=

Što je bolje od pite od jabuka ili umaka od brusnica? Branje vlastitog voća!

Odvedite obitelj na domaću farmu koja nudi sezonsko voće kao što su smokve, jabuke, jagode i borovnice. Ovisno od godišnjeg doba i mogućnosti. Zatim isplanirajte zajedno jelovnik koji uključuje ono što ste obišli (i po mogućnosti ubrali) kao osnovni sastojak.

Možete imati kao obitelj tradiciju branja vlastitih brusnica, šumskog voća ili smokava, a zatim pripremanje umaka za večeru od onog što ste ubrali. Obroci imaju mnogo bolji okus kada ih zajedno stvarate od početka do kraja. Na primjer, nakon dana provedenog na farmi bundevi, možete pripremiti zajedno juhu od bundeve kao predjelo, pospite pržene sjemenke bundeve preko salate i pripremite pitu za završetak obroka.

 

3. Lončarska zabava sa bojama

 width=

Ne morate ići van. Možete jednako biti kreativni i kod kuće. Za vaše male umjetnike pripremit tanjure, šalice, pločice ili vaze različite veličine materijala koji su lagani za bojanje. Kupite boje prilagođeno materijalu koji koristite i četkice.

Prvo krenite sa odabirom materijala i predmeta koje želite ukrasiti, a zatim odabirite boje i dizajn. Potaknite umjetnika u vašem djetetu, ali i u sebi! Ukrasite proizvode koristeći šablone, spužve ili otisak ruke. Možete čak napraviti ljupki otisak ruke ili stopala svog djeteta.

 

4. Tematska zabava

obiteljskih aktivnosti

Dogovorite temu prema kojoj ćete se maskirati taj dan ili sat koji odlučite provesti u zabavi sa svojim mališanom ili mališanima. Neka sve bude u stilu teme koju ste odabrali. I osvjetljenje, i muzika, i odjeća i obuća, kao i rekviziti.

Za dodatni efekt pripremite i neke slastice i pića koja su prigodna uz temu koju taj dan svi zajedno oponašate.

Primjerice tema može biti domaće životinje gdje se svaki član obitelji maskira u domaću životinju prema želji. Na ovaj način osim zabave potičete i djecu na educiranje. Možete ih ispitivati i što rade kao određena životinja. Kao na primjer što jede? Gdje stanuje? Jeli biljojed ili mesojed?
Možete pronaći ili izraditi rekvizite za uši, nos ili rep koji imitiraju životinju. Također možete i proizvoditi zvukove za dodatnu zabavu. I pronaći na netu neku muziku koja imitira životinje a da je zabavna.

5. Budite turist u svom rodnom gradu ili mjestu

Lako je previdjeti prilike tamo gdje živite. Razgledavanje je često obavezno kada putujete, ali provjera povijesti mjesta u kojem živite ili ste odrasli također može biti edukativno iskustvo. I to jako zabavno.

Sindrom srednjeg djeteta

Pretvarajte se da ste turist koji prvi put dolazi u svoj grad, pretražite materijale svoje lokalne zajednicu i pogledajte sve što vaše područje nudi.

Obiđite najpovijesnije građevine, otkrijte jesu li se na vašem mjestu vodile bitke. Pogledajte spomenike i kipove ili posjetite groblje kako biste potražili najstarije nadgrobne spomenike. Svako mjesto ima svoje legende i povijest. Otkrivanje posebnosti vašeg mjesta, kao dio obiteljskih aktivnosti, može stvoriti smislenu vezu s mjestom koje vaša obitelj naziva domom.

Također ako ste porijeklom iz nekog drugog mjesta, grada ili područja možete isto napraviti i tamo. I upoznati djecu sa svojim korijenima.

POVEZANO: Kako djeca s teškoćama u razvoju uče i razvijaju se kroz igru s drugima