1. godina Djeca

Poticanje kognitivnog razvoja: Aktivnosti za djecu od 12 do 18 mjeseci

Poticanje kognitivnog razvoja: Aktivnosti za djecu od 12 do 18 mjeseci Bebe.hr portal

Poticanje kognitivnog razvoja u prve tri godine života je najvažnije, jer upravo ovo razdoblje utječe na postignuća u odrasloj dobi. Isprobajte ove jednostavne i zabavne aktivnosti kako biste pomogli svom djetetu da razvije svoje kognitivne vještine.

 

Razgovarajte, pjevajte i slušajte glazbu s djetetom

Razgovarajte sa Vašim djetetom, možete i recitirati dječje pjesmice. Pjevajte pjesme zajedno. Slušajte glazbu u kući i u autu i odaberite glazbu koju nećete imati ništa protiv slušati iznova (i iznova). Počet će pjevati, a možda ćete s vremena na vrijeme čak prepoznati što pjeva!

 

Čitajte svom djetetu!

Poticanje kognitivnog razvoja

 

U ovoj dobi dijete upija toliko informacija. Ako je moguće, pokušajte čitati barem dvadeset minuta dnevno. Dok gledate knjigu, postavljajte mu pitanja poput: “Gdje je zeko?”

 

Naučite svoje dijete o dijelovima njegova tijela

Naučite svoje dijete nazivima njegovih dijelova tijela. A zatim ga tražite da Vam pokaže svoj nos, oči, uši i tako dalje prstom. Onda ga zamolite ga da pokaže Vaš nos, oči i uši. I isto tako možete i za njegove igračke.

 

Učite ga oblicima i brojevima

Poticanje kognitivnog razvoja

 

Provedite svaki dan u razgovoru o oblicima, bojama i brojevima. Pokažite mu predmet i objasnite “To je okrugla, zelena lopta.” “Ostala nam je samo jedna jabuka.” “Idemo pronaći tvoju crvenu bočicu.”

 

Koristite upute

Za poticanje kognitivnog razvoja igrajte igre s uputama. Vaše dijete sve više može slijediti jednostavne upute. I bit će jako ponosno na sebe kada može učiniti ono što tražite. To može uključivati ​​zatvaranje vrata ili donošenje ljubičaste kocke.

POVEZANO: 4 vrste zabave koje najviše pomažu razvoju malog djeteta