Povratak na posao nakon poroda

Povratak na posao može biti šok ne samo za majku već i za dijete. Ponekad nije lako odlučiti kome povjeriti svoje najmlađe na čuvanje. Saznajte kako se mirno vratiti na posao znajući da je vaše zlato u sigurnim rukama.
12/02/2019

Neovisno koliko ste željeli ponovno se vratiti na svoj stari posao odvajanje od male bebe nije lako. Nažalost povratak starim obavezama neće biti moguć bez pomoći sa strane. Bilo da se odlučite na upis djeteta u jaslice, angažiranje dadilje ili pomoć bake servisa bit će potrebno neko vrijeme da vaša beba prihvati nove osobe oko sebe. Sljedeći savjeti pomoći će vam naviknuti dijete na novu sredinu u koju će ubrzo odlaziti sretno i bez stresa.

Rituali za odvajanje

Kako bi odvajanje djeteta od majke bilo manje stresno i dramatično, osmislite ritual za rastajanje. Na primjer, kad god ostavljate dijete u vrtiću, dajte mu dvije puse i „pet“. Ritual stvara dosljednost i red za roditelja i dijete kada se rastaju, a to daje osjećaj sigurnosti. Kada odlazite na posao, zaokupite dijete malim zadatcima, poput: “Zatvori vrata za mamom!” Ta mala odgovornost čini prijelaz puno lakšim. Ova strategija djeluje i kod djece koja postaju nervozna kad napustite sobu. Na primjer, ako trebate ići po rublje, dajte svojem djetetu vestu neka je složi dok se vi vratite.

Budite dosljedni

Prilikom ostavljanja djeteta na čuvanju dogovorite s njim vrijeme kada ćete doći po njega npr. nakon ručka ili nakon spavanja. I potrudite se zaista doći kada ste obećali. Važno je naglasiti djetetu da ćete se uvijek vratiti.

Počnite s malim koracima

Prvo odvajanje od roditelje i pojava nekih novih, nepoznatih ljudi u životu kod skoro svakog djeteta izazvat će stres. Odmah na početku potaknite povezivanje svoga djeteta i tete (ili dadilje) kako bi se počelo osjećati sigurno s nekim drugim i onda kad vi niste u blizini. Izdvojite svoje vrijeme i provedite s djetetom period prilagođavanja na vrtić.

Ne zaboravite nadoknaditi ljubav

Kada se vi vratite na posao, a vaš mališan krene u vrtić primijetit ćete kako odjednom im veću potrebu za vama i vašom ljubavi. Znajte kako je za svako malo biće odvajanje od majke velik korak te sad treba dodatnu dozu vaših zagrljaja i poljubaca. Kako bi dijete osjetilo da ste vi i dalje tu za njega vrijeme izvan vrtića provedite zajedno i pokažite mu koliko ga volite.

Razgovarajte

Kako bi se vaše dijete osjećalo sigurnije prilikom odvajanja od vas razgovarajte s njim zašto i gdje odlazite. Iako vas se može činiti kako vašem mališanu baš i nije jasno što govorite ne brinite oni sve razumiju.

Mateja

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr