3. godina Djeca

Prilagodba mališana na vrtić

Prilagodba mališana na vrtić Bebe.hr portal

Je li moguće pripremiti dijete za vrtić?

Prije nego se uopće susretnete s vrtićem, dijete biste trebali pripremiti za ono što ga očekuje. Moguće je da tako otklonite suvišni stres kako vama, tako i njemu. Dijete počnite pripremati nekoliko tjedana prije negoli krene ići u vrtić, kroz razgovor koji ćete prilagoditi njegovoj dobi. Pričajte mu o vrtiću, djeci koja tamo borave i aktivnostima koje će zajedno izvoditi. Nemojte mu davati lažna obećanja, već mu recite sve kako i je. Naučite dijete da bude samostalno u održavanju higijene, hranjenju i odijevanju te da zna pospremiti za sobom i dijeliti stvari s drugima. Ako već niste, postanite organiziraniji i to primijenite na svoje dijete. Dakle, uvedite točno vrijeme za igru, objed i spavanje. Isto to ga svakodnevno očekuje u vrtiću pa je bolje da se navikne tako funkcionirati. Osim toga, neka se vaša dijete druži i igra s drugom djecom, a ne samo s vama.

 width=

Kako znati da priprema nije urodila plodom i kako riješiti problem?

Pripreme prije vrtića su korisne, no ne moraju nužno značiti da će imati pozitivan utjecaj na vaše dijete. Ako primijetite da plače prilikom odvajanja i tijekom dana, odbija jelo, spavanje i igračke, znajte da su to normalne reakcije, ali da će proces prilagodbe biti nešto duži.

Dijete osjeća sve što osjećaju i njegovi roditelji pa ako ste vi nesigurni i zabrinuti, dijete će to prepoznati i ti isti osjećaji će se prenijeti na njega. Zato je prije svega važno da vi imate pozitivan stav prema vrtiću i da se dobro nosite s promjenama. Kad ostavljate dijete u vrtiću, nastojte ostati smireni i dati mu do znanja da će sve biti u redu i da ćete se vratiti po njega. Dugotrajni rastanci teški su za roditelje i dijete, ali nemaju svrhu pa to izbjegavajte. Imajte povjerenja u njegove odgojitelje, pričajte s njima i ne ustručavajte se pitati sve što vas zanima. Na kraju, zapamtite da koliko god se vaše dijete teško privikava na odlazak i ostajanje u vrtiću, nemojte vi biti ti koji će mu dodatno otežavati, primjerice da ga ne odvodite redovno u vrtić nego ga pustite doma da malo „odmori“ od vrtića. Tako usporavate proces prilagodbe, a on će se najbrže odviti samo ako postoji stabilnost.

 width=