Bebe Djeca

Savjeti koji će vam pomoći u odgajanju sretnog djeteta

Sretnog djeteta

Što možete učiniti da stvorite dom u kojem će sreća vašeg djeteta jednostavno procvjetati? Pružite mu istinsku radost, pročitajte ovih pet strategija i saznajte kako.

Povežite se svakog dana sve više

Da bi vaše dijete bilo sretno, potrebno je da uvijek osjeća povezanost s vama, ostalim članovima obitelji, susjedima, tetama u vrtiću, čak i kućnim ljubimcima ako ih imate. Povezanost djeci predstavlja osjećaj da se volite i razumijete i udaljava ih od kasnije emocionalne nestabilnosti i neprikladnog ponašanja koje uključuje konzumiranje alkohola i droge. Vezu s djetetom osnažite neizmjernom ljubavlju koja nikad ne prestaje. Držite bebu što je više moguće, uzvratite na empatičan način na njezino plakanje, čitajte joj naglas, zajedno jedite, zajedno se smijte. Ne zaboravite vašem djetetu pružiti šansu da ostvari povezanost i s drugima, jer što ih više ostvari, to bolje.

 width=

Nemojte djetetu pružati kratkoročnu sreću

Možda će zvučati čudno, ali najbolje što možete učiniti za dugoročnu sreću vašeg djeteta je da ga ne činite kratkoročno sretnim. Svijet ne funkcionira po principu “sve što poželiš, to i dobiješ”. Zato djeca trebaju iskusiti bijes, tugu, frustraciju i nije im nužno uvijek pružati štogod zažele. Ponekad im dopustite da se sami suočavaju s manjim nedaćama koje ih zateknu, jer će sreća po rješavanju istih biti veća negoli da ste vi odmah uskočili i riješili sve.

Za odgajanje sretnog djeteta njegujte svoju sreću

Na sreću svoje djece jednim dijelom možete utjecati, ali je ne možete kontrolirati. Za razliku od toga, za svoju sreću ste odgovorni sami. Upravo zato što djeca upijaju ponašanje roditelja, vaše raspoloženje je bitno. Sretni roditelji vrlo vjerojatno će imati sretnu djecu, dok će djeca roditelja koji su skloni depresiji, imati veću šansu obolijevanja. Shodno tome, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za emocionalno blagostanje svog djeteta je da izdvojite vrijeme za odmor, opuštanje i romantiku. Njegujte odnos sa supružnikom. Ako roditelji imaju dobar i predan odnos, djetetova sreća uslijedit će prirodno.

Pružite mu priliku za uspjeh, ali naučite kako da se nosi s neuspjehom

Ako želite ojačati samopoštovanje svoga djeteta, manju pozornost posvetite pružanju komplimenata, a veću prilikama za usvajanje novih vještina. Djeci u razdoblju do 4 godine sve što čine je novo i jednako uzbudljivo, bilo da se radi o puzanju, hodanju, hranjenju, oblačenju, korištenju kahlice ili vožnje biciklom. Pustite djecu da za sebe rade ono za što su sposobna. Kroz praksu djeca će savladati sve potrebne vještine, ali je prethodno proći i kroz početničke neuspjehe. I to je skroz u redu. Sve to omogućit će im pravilne poglede za svijet koji su bitni za postizanje sretnog života.

Zahvalnost je odlika sretnog djeteta

Istraživanja o sreću povezuju osjećaj zahvalnosti s emocionalnim blagostanjem. Također, pokazala su da su ljudi koji njeguju zahvalnost kao naviku optimističniji, postižu zadane ciljeve i na kraju, osjećaju se bolje u svome životu. Jedan od načina kojima možete potaknuti zahvalnost kod djece jest da tražite da svaki član obitelji odvoji vrijeme, prije ili za vrijeme obroka, kako bi imenovao nešto ili nekoga na čemu je zahvalan. To je navika koja će potaknuti sve vrste pozitivnih emocija i zaista može dovesti do trajne sreće.

 width=