Bebe Djeca

Putovanje s djecom uz manje stresa i više zabave!

Putovanje s djecom uz manje stresa i više zabave! Bebe.hr portal

1. Putovanja s djecom znače da planirate puno unaprijed

Ovo se ne odnosi samo na brzinu vašeg auta. Ostavite dovoljno vremena za ukrcavanje u bilo koje prijevozno sredstvo jer s djecom sve traje duže.

Ako na odredište dolazite trajektom, uračunajte prometne gužve, ali i više stajanja i kasnije vrijeme polaska od planiranog. Ako putujete avionom, ne želite propustiti let zbog nenadanih situacija i dužih kontrola prilikom check-ina.

Isto vrijedi i za ponašanje na odredištu. Ako se doručak poslužuje do 10, računajte duže vrijeme spremanja i duže doručkovanje nego kad ste putovali sami i radije se probudite ranije.

2. Grickalice

Gladna djeca su nervozna djeca. Nikad ne znate što vas može snaći na putu. Odgođen let, gužva u prometu ili neplanirano dugi obilasci mogu produžiti vrijeme do sljedećeg dječjeg obroka. U torbi uvijek nosite zdrave grickalice i ako možete voće. Ne zaboravite i na tekućinu.

3. Ne pretjerujte s prtljagom

 width=

Teško je unaprijed odrediti što će vam sve zatrebati na putu, ali nije dobra ideja spakirati sve što vaše dijete koristi kod kuće. Postoji velika mogućnost da ćete na kraju morati nositi umorno dijete do hotela ili smještaja, a velika količina prtljage će vam se u tom trenutku činiti kao noćna mora.

Putovanja su ionako za djecu odmak od rutine koju ima kod kuće i nije potrebno ponijeti baš sve što inače koristi. Informirajte se o destinaciji na koju idete i što je moguće dodatno nabaviti ako vam zatreba.

4. Ponesite osnovne lijekove

Ništa ne kvari putovanje toliko kao bolest jednog člana obitelji ili čak mogućnosti da se čitava obitelj razboli. Zato se pobrinite da sa sobom imate zapakirane najosnovnije lijekove kao što su lijekovi za skidanje temperature, lijekovi protiv bolova, lijekovi za alergiju, kapljice ili sprej za nos, lijekovi protiv mučnine i flasteri.

Ako netko od članova obitelji pije lijekove na recept, obavezno ih ponesite u originalnom pakiranju te ponesite kopiju povijesti bolesti, posebno ako prelazite granicu.

5. Ponesite auto sjedalicu

Auto sjedalica je obavezna kad prevozite dijete, neovisno o tome jeste li kod kuće ili na putovanju. Ako planirate unajmiti auto, a niste sigurni možete li dobiti sjedalicu, ponesite je sa sobom.  Postoje posebne sjedalice koje su prilagođene putovanjima, koje su lakše i praktičnije za transport.

6. Ponesite igračke i knjige

 width=

Obavezno ponesite djetetovu najdražu igračku ili dekicu/tješilicu koju inače koristi za uspavljivanje. Bilo bi dobro da mu posebno za putovanje ponesete i novu igračku ili knjigu kako bi imalo dodatnu zanimaciju na putu.

7. Ponesite dovoljnu količinu pelena i vlažnih maramica

Nikad ne znate koliko ćete puta morati presvlačiti dijete. Čak i kad putovanje nije dugotrajno, uvijek ponesite više pelena i vlažnih maramica nego što inače nosite. Nemojte zaboraviti da vam dodatna odjeća za vas i dijete uvijek treba biti pri ruci.

8. Bočica ili žvakaće gume u avionu

U avionu često može doći do začepljenih ušiju zbog tlaka, posebno kod uzlijetanja ili slijetanja. U tim trenucima dobro je djetetu dati bočicu ili ga podojiti. Sisanje će smanjiti pritisak u ušima.

Ako je dijete dovoljno staro, možete pokušati i sa žvakaćim gumama.

9. Ponesite kolica ili nosiljku za dijete

Kako biste odlučili je li praktičnije ponijeti nosiljku ili kolica, razmislite o svojim mogućnostima, ali i o vremenu. Ako putujete na lokaciju s visokim temperaturama, dijete u nosiljci će vam pojačati znojenje i nećete se osjećati ugodno. U tom slučaju su kišobran kolica bolji izbor.

Uzmite u obzir i teren. Na nekim mjestima će biti jako teško gurati kolica i tad je nosiljka bolji izbor. Ako imate mjesta, ponesite oboje kako biste na licu mjesta mogli odlučiti.

10. Prihvatite da će nešto poći krivo

 width=

Kada putujete s djecom, nešto će sigurno poći krivo.Možda ćete propustiti autobus jer ćete biti s djetetom na wc-i, možda će izgubiti svoju omiljenu igračku i nećete ga moći utješiti do kraja puta, možda se dijete lakše razboli i upoznate čari lokalnih ambulanti.

Budite bez brige, sve je to  dio avanture koju ćete proći s djecom. Uspomene će svejedno biti divne.