1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Simptomi infekcije mokraćnog sustava kod male djece

Simptomi infekcije mokraćnog sustava kod male djece Bebe.hr portal

Znakovi i simptomi infekcije mokraćnog sustava kod malog djeteta mogu izgledati drugačije nego kod odraslih. Ponekad nema nikakvih simptoma, pogotovo ako je vaše dijete mlađe od dvije godine.

Međutim neobjašnjiva vrućica najčešći je simptom infekcija mokraćnog sustava kod djece od rođenja do dobi od dvije godine. Drugi simptomi infekcija mokraćnog sustava kod djece mogu uključivati:

 width=

 

  • Zamućen, taman, krvav urin ili urin lošeg mirisa
  • Bol u donjem dijelu leđa ili trbuhu
  • Bol ili peckanje pri mokrenju
  • Česti uriniranje
  • Proljev ili povraćanje
  • Groznica
  • Razdražljivost ili nervoza
  • Nedostatak apetita

Infekcija mokraćnog sustava (UTI) je infekcija u bilo kojem dijelu mokraćnog sustava, što uključuje bubrege, uretere, mokraćni mjehur i uretru. Djevojčice su sklonije infekcijama mokraćnog sustava nego dječaci jer im je uretra kraća i bliža anusu—i tamo bliže bakterijama.

 

Liječenje

Infekcije mokraćnog sustava zahtijevaju liječničku pomoć i lijekove na recept odnosno ne prolaze same od sebe. Međutim obično ih je prilično lako liječiti. Najvažnije je dobiti pravovremenu dijagnozu i liječenje. Ako se ne liječe, mogu oštetiti bubrege ili dovesti do ozbiljnijih infekcija.

 

infekcije mokraćnog sustava kod male djece

 

Glavni tretman su antibiotici, koji ubijaju bakterije koje uzrokuju infekciju. Važno je da vaše dijete uzima antibiotike onoliko dugo koliko ih liječnik propiše. Dok su na antibioticima, pobrinite se da vaše dijete pije puno tekućine. Nakon nekoliko dana ili nakon uzimanja lijeka, liječnik će možda htjeti ponoviti analizu urina kako bi se uvjerio da je infekcija nestala.

U teškim slučajevima infekcija mokraćnog sustava ili u dojenčadi mlađe od 6 mjeseci ponekad je potrebna hospitalizacija. Hospitalizacija može osigurati pažljivo praćenje i odgovarajuće lijekove i liječenje. Osobito ako je dijete dehidrirano, ili se sumnja se na infekciju bubrega.

POVEZANO:  Briga za stopala vaše bebe i malog djeteta