2. godina Djeca

Što činiti kada vaše dijete ima bijesne ispade?

Što činiti kada vaše dijete ima bijesne ispade? Bebe.hr portal

Djeca mlađe životne dobi napadaje bijesa najčešće imaju kada im je dosadno, kada su umorna, gladna ili nešto nije po njihovom. postoji dvije vrste bijesa koje se najčešće javljaju kod djece: nastup bijesa izazvanih frustracijom i manipulativnih nastupa bijesa. Nastupi bijesa izazvani frustracijom događaju se mališanima koji još nisu u stanju verbalizirati što žele, ili mališanima koji imaju problema s ispunjavanjem zadatka. Postanu frustrirani jer ne dobiju brze rezultate i tada imaju nastup bijesa. Manipulativni nastupi bijesa su nastupi koje dijete koristi kako bi dobilo ono što želi, primjerice slatkiš u dućanu.

Što učiniti kod napada bijesa?

Pristup kojim ćete rješavati nastup bijesa ovisi o tome ima li vaše dijete nastup bijesa izazvan frustracijom ili manipulativni nastup bijesa. Kako do bijesa izazvanog frustracijom najčešće dolazi jer se dijete s nečim muči i ima problema prilikom izvršavanja zadatke pogledajte što radi i pomozite mu. Pokušajte ga smiriti i zajedno s njim završite zadatak s kojim se dijete mučilo.

Način reagiranja kod manipulativni nastup bijesa sasvim je drugačiji. Kako je cilj tog napada bijesa isprovocirati roditelja najbolje je ignorirati dijete koliko god možete. To je lakše reći nego učiniti pogotovo ako se nalazite u trgovini ili nekog drugom javnom prostoru okruženom drugim, nepoznatim ljudima ali ako popustite, dijete će koristiti nastup bijesa kao sredstvo da dobije ono što želi kada to želi.

Bez obzira na to koji oblik bijesa ima vaše dijete, ako se ne smiri, odvedite ga dalje od ljudi, na mirnije mjesto, budite uz njega i pružite mu podršku dok mu ne bude bolje. Nakon nekog vremena djetetu će nastup bijesa dosaditi i prestat će se tako ponašati. Važno je, ako je posrijedi manipulativni napad bijesa, da ne popustite zahtjevima jer ako popustite, to će samo dovesti do novih nastupa bijesa. Najvažnije od svega je da ostanete mirni i kontrolirani tijekom nastupa bijesa, to će spriječiti da situacija izmakne kontroli.

Što nikako ne činiti?

  1. Zaboravite na kaznu

Napadi bijesa često su način na koji mališani žele doći do vaše pažnje. Kažnjavanjem djeteta nakon napada bijesa, bilo koje vrste, nije rješenje jer će dovesti samo do suprotnog učinka. Ako se radi o manipulativnom bijesu pokušajte razgovarati s djetetom o prihvatljivim oblicima ponašanja, a ako dolazi do napada bijesa uzrokovanog frustracijom podržite svoje dijete te mu pomozite svladati prepreku zbog koje dolazi do frustracije.

  1. Nemojte se rugati

Kada dijete počne divljati jer mu ne želite kupiti još jednu novu igračku nikako se nemojte rugati jer bi se napad bijesa mogao samo pojačati. Dijete ruganje može doživjeti kao napad s vaše strane. Samo se zapitajte kako bi se vi osjećali da vam se netko ruga kada ste izvan sebe?

  1. Pružite djetetu podršku

Ako vaše dijete ima napad bijesa izazvanog frustracijom vaša blizina je neophodna kako bi se smirilo i osjećalo sigurnije. Pokažite djetetu kako uvijek može računati na vas.

  1. Ne shvaćajte to osobno

Pokušajte ostati smireni koliko god je to moguće jer ako netko ne smije izgubiti kontrolu to ste onda vi. Dijete u napadu bijesa može prema vama usmjeriti negativne osjećaje i ružne riječi ali pokušajte to ne uzeti previše k srcu jer čim se smiri opet će vas voljeti najviše na svijetu.

  1. Nemojte udovoljiti njegovim zahtjevima

Ako se vaše dijete baca po dućanu jer želi još jednu čokoladicu nikako nemojte popustiti jer će dijete onda napad bijesa koristiti svaki put kao sredstvo da dobije ono što želi.