1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Uobičajeni zdravstveni problemi djece u prve tri godine života

Uobičajeni zdravstveni problemi djece u prve tri godine života Bebe.hr portal

Donosimo kratki vodič koji zdravstveni problemi djece su najčešći i uobičajeni za djecu u prve tri godine života. Kao i nekoliko malih savjeta kako održavati higijenu.

 

Najčešći zdravstveni problemi djece prve tri godine:

 

 • Alergije – najčešće na hranu, pelud, ubode insekata ili životinjsku dlaku.
 • Astma – možete ju prepoznati ako čujete “zviždanje” pri disanju. Imati će kratki i tijekom tjelesne aktivnosti i dok se odmara. Uz to može imati suhi kašalj. Ili kašalj noću ili tijekom tjelesne aktivnosti.

 width=

 

 • Bolest šaka, stopala i usta – blaga i bezopasna infekcija koja se pojavljuje unutar usta, na rukama i stopalima u obliku malih mjehurića koje ne svrbe.
 • Bradavice – male izrasline boje mesa, obično bezbolne i uglavnom se javljaju na rukama, ramenima i nogama. Ako se bradavica nalazi na licu vašeg djeteta, stopalima ili genitalijama. Ili ako izgleda crveno, vruće i bolno posjetite liječnika opće prakse!
 • Crvi – uključuju svrbež ili crveno dno. Obično nisu opasni i lako ih je liječiti antiparazitnim tabletama koje možete kupiti u lokalnoj ljekarni. Trebali biste tretirati sve u obitelji u isto vrijeme. Vrlo je uobičajeno da se infekcije vrate.
 • Gastroenteritis – simptomi uključuju proljev, grčeve u želucu, gubitak apetita, povraćanje, mučninu i groznicu. Većina slučajeva nije ozbiljna, a bitno je omogućiti dovoljno tekućine.
 • Impetigo – obično počinju kao crvene mrlje ili mali mjehurići bilo gdje na tijelu i jako svrbe. Mrlje se mogu ispuniti gnojem, rasprsnuti ili ih prekriti. S obzirom da je impetigo vrlo zarazan obavezno idite doktoru, i držite dijete kod kuće dok je antibiotskoj terapiji najmanje 24 sata.

zdravstveni problemi djece

 

 • Intolerancija na hranu – uključuje proljev, nadutost i bolove u želucu, koji obično nestaju sami od sebe.
 • Konjunktivitis – infekcija sluznice očne jabučice i kapaka. Simptomi uključuju crvene, natečene i bolne oči. Dok su bakterijski i virusni konjunktivitis vrlo zarazni, alergijski konjunktivitis nije.

zdravstveni problemi djece

 

 • Prehlade – najčešći zdravstveni problemi djece s obzirom da mogu dolaziti i svaki mjesec. Najbolje što možete je dati im što više tekućine, odmora i mira. Antibiotici neće pomoći.
 • Uši ili gnjide – gnjide se vežu za dječju kosu i polažu jaja koja uzrokuju mnogo češanja i svrbeža. Možete ih ukloniti češljanjem mokre kose regeneratorom. Ili upotrebom proizvoda protiv uši. Držite dijete kod kuće dok ne izliječite uši.

zdravstveni problemi djece

 

Korisni savjeti za održavanje zdravlja vašeg djeteta:

 

Jedan od najboljih načina za sprječavanje širenja je pažljivo pranje ruku. Svoje dijete možete naučiti da pere ruke prije jela, nakon odlaska na WC.

Cijepljenje – štiti vaše dijete od bolesti poput ospica i difterije, koje su potencijalno ozbiljne, pa čak i opasne po život.

Lijekove poput paracetamola i ibuprofena možete koristiti bez recepta kada vaše dijete ima temperaturu ili blagu bol. Obično ne morate posjetiti liječnika da biste ih koristili. Ali ako niste sigurni, razgovarajte sa svojim liječnikom opće prakse. Sve ostale lijekove dajte djetetu samo po preporuci liječnika.

Uvijek provjerite upute o doziranju na naljepnicama lijekova kako biste bili sigurni da djetetu dajete pravu dozu za njegovu težinu ili dob.

Pasivno pušenje može uzrokovati ozbiljne zdravstvene rizike za djecu. Ako netko u vašoj kući puši, pobrinite se da uvijek puši vani. I nikada ne pušite u autu u kojem vozite djecu.

 width=

 

Također izbjegavajte korištenje kemijskih sprejeva za kućanstvo kada je vaše dijete u sobi.

Kada izlazite na sunce koristite zaštitnu odjeću za djecu i vodootporne kreme za sunčanje širokog spektra SPF 30 ili više.

Perite zube svom djetetu dva puta dnevno – ujutro i navečer. Za djecu do 18 mjeseci ne koristite zubnu pastu nego samo vodu. Sa 18 mjeseci možete početi koristiti količinu paste za zube s niskim sadržajem fluorida veličine graška.

POVEZANO: Alergije na hranu kod djece: Najčešće alergije, trajanje i kako pomoći!