Savjeti i njega

Bake i djedovi: Savjeti za razgovor s roditeljima svog unuka kada ste u brizi

Bake i djedovi: Savjeti za razgovor s roditeljima svog unuka kada ste u brizi Bebe.hr portal

Odluke o disciplini, slobodi i prijateljstvima mogu se razlikovati od odluka koje biste donijeli vi. Ali to ne znači da su te odluke pogrešne. Danas su vremena drugačija od onog u kojem ste vi odgajani. I njihovi roditelji ih vjerojatno odgajaju drugačije od načina na koji ste vi odgajali svoju djecu.

 

 width=

 

Ako uzmete u obzir ove razlike i još uvijek ste zabrinuti, moglo bi vam pomoći da razgovarate o svojim brigama sa svojim partnerom. Ili prijateljima koji su također baka i djed, i koji znaju držati informacije za sebe. Druga gledišta mogu vam pomoći da odlučite trebate li razgovarati o tom problemu s roditeljima svog unuka.

Ako želite pokrenuti razgovor s roditeljima svog unuka o tome što vas brine, postoji nekoliko stvari koje mogu pomoći da razgovor dobro prođe. A to su priprema, vrijeme, poštovanje i perspektiva.

 

Priprema

Razmislite što želite reći i na koji način bi se vi osjećali da to čujete. Primjer u kojem recimo pitate umjesto da dajete zaključak može biti jako koristan. Na primjer, ‘Primijetio sam da me Luka ne čuje kad sam iza njega. Jeste li i vi to primijetili?’

 

Vrijeme

Ako mislite da će to biti nezgodan razgovor, odaberite mirno i privatno vrijeme za vas i roditelje vašeg unuka. Na primjer, ako su tijekom tjedna zauzeti poslom i obiteljskim obavezama, vrijeme bi moglo biti bolje za vikend.

 

Poštivanje

 width=

 

Roditelji vašeg unuka gotovo sigurno čine najbolje što mogu za svoje dijete. Pokažite im da to vidite i vjerojatno će razgovor proći bolje jer će osjetiti da poštujete njihovo roditeljstvo i iskustvo.

Ako vas brine ponašanje unuka, predlažemo da prvo kažete što se dogodilo, a zatim zatražite savjet. Na primjer, ‘Ana je stalno skidala cipele na igralištu i uzrujala se kad sam je zamolila da ih ponovno obuje. Što smatraš da bi je natjeralo da ih zadrži?’

Razumijevanje granica također je dio poštovanja. Možete izraziti zabrinutost, ali odgovornost je roditelja vašeg unuka da odluče što učiniti u vezi s tim.

 

Perspektiva

Ako imate dobar odnos s roditeljima svog unuka, možete pokušati postaviti opća pitanja kako biste stekli osjećaj kako oni vide situaciju zbog koje ste zabrinuti. Na primjer, ‘Jesu li drugi roditelji u grupi imali ovaj problem?’ ili ‘Je li doktorica nešto spomenula na zadnjem pregledu?’

Ako mislite da je vaše unuče u opasnosti od zlostavljanja ili zanemarivanja, razgovarajte s roditeljima svog unuka o svojim brigama. Ako mislite da u domu vašeg unuka postoje ozbiljni problemi nasilja ili zanemarivanja i trebate savjet, pomoć i informacije možete dobiti pozivom na Hrabri telefon.

POVEZANO: Disciplinirajte svoje dijete u bilo kojoj dobi