1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Vaše dijete stalno traži hranu? Donosimo koji su mogući razlozi!

Vaše dijete stalno traži hranu? Donosimo koji su mogući razlozi! Bebe.hr portal

Ukoliko vaše dijete stalno traži hranu, čak i kad je upravo jelo, postoje mogući razlozi zašto to radi. Kao i savjeti što učiniti u vezi s tim. 

Ako je došlo do velike promjene u apetitu vašeg djeteta, bilo da je više ili manje gladno, vrijedi provjeriti s pedijatrom kako biste bili sigurni da je sve u redu. Ali pod pretpostavkom da je sve normalno, evo nekoliko uobičajenih krivaca koji bi mogli biti uzrok zašto dijete stalno traži hranu!

 

Imaju nagli rast

 width=

 

Dječji apetiti variraju iz godine u godinu, pa čak i iz dana u dan. Mala i predškolska djeca, na primjer, poznata su po tome što jedan dan jedu vrlo malo, a drugi dan gomilu hrane. Kad djeca počnu ubrzano rasti, dolazi do iznenadnog porasta apetita. Koji se ponekad može činiti neuobičajenim—pa čak ga je teško zadovoljiti! Međutim to je i dalje sasvim normalno.

Što učiniti: riješite ove skokove apetita hranjivom i zadovoljavajućom hranom. Budite sigurni da je vaša kuhinja opskrbljena zdravim, jednostavnim opcijama. Kao što su maslac od orašastih plodova, sir, edamame, avokado i cjelovite žitarice. Kako bi na taj način vaše gladno dijete posegnulo za hranjivom hranom umjesto za čipsom ili slatkišima.

 

Obroci i grickalice vašeg djeteta nisu zasitni

 width=

 

Puno uobičajene “dječje hrane” kao krekeri u obliku ribe, grickalice od gumenog voća i slatke granole sadrže kalorije, ali nisu osobito zadovoljavajuće. Isto važi i za hranu napravljenu od rafiniranog brašna poput bijelog kruha i peciva. To znači da čak i odmah nakon što ih pojede, vaše dijete može biti gladno. Djeca koja ne jedu voće i povrće, koja su puna vlakana i tekućine, također mogu biti stalno gladna.

Što učiniti: Neka obroci uključuju zasitnu hranu, poput cjelovitih žitarica bogatih vlaknima, proteina, voća i povrća. Isto vrijedi i za grickalice. U redu je ponekad jesti hranu s praznim kalorijama poput pereca ili bijelih krekera. Ali većina međuobroka neka sadrži zasitne hranjive tvari.

 

Ako dijete stalno traži hranu moguće je da je zapravo žedno

dijete stalno traži hranu

 

Nije neuobičajeno da se žeđ zamijeni s glađu. Djeca se često toliko zanesu u igri da zaborave piti, osobito po vrućem vremenu.

Što učiniti: Imajte za svoje dijete posebnu bocu ili šalicu vode koju možete puniti tijekom dana. I objasnite svojoj djeci da se ponekad žeđ može osjećati kao glad. Ako su jako gladni, u redu je poslužiti zdrav međuobrok, ali pametno je također provjeriti žeđ.

 

Vaše dijete jede iz dosade

dijete stalno traži hranu

 

Ponekad za dijete ‘gladan sam’ znači da mu je dosadno, ili da je uznemireno i nervozno.

Što učiniti: Počnite razgovarati s djetetom o gladi, sitosti i važnosti slušanja svog trbuha. Ako se ispostavi da vaše dijete nije jako gladno, možda ćete ga htjeti pitati što zapravo osjeća. Pokušajte mu pomoći – bilo da razgovarate o problemu ili pronađete knjigu ili igru ​​ako mu je dosadno. Planirani obroci i međuobroci također mogu pomoći. 

POVEZANO: Najbolje voće za bebe i malu djecu