Donosimo nekoliko recepata za jednostavna jela i večere za bebe prikladne za odvikavanje od dojenja i pogodne za bebe od 10 mjeseci na dalje.
Večera za bebe: Recepti
Špageti bolonjez
Recept za goveđi bolonjez koji se jednostavno priprema pogodan je za bebe od 9 mjeseci. I dovoljan je za 6 obroka.
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- 500 g mljevene junetine
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 1 mrkva, naribana
- 400 g nasjeckanih rajčica
- 1 žlica pirea od rajčice
Priprema:
- U većoj tavi zagrijte ulje i pržite luk, češnjak i naribanu mrkvu dok ne omekšaju.
- Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne poprimi rozu boju.
- Dodajte limenku nasjeckane rajčice i pire od rajčice i pirjajte dok se umak ne zgusne (20-30 minuta).
- U međuvremenu skuhajte špagete prema uputama na pakiranju.
- Škarama izrežite špagete na komade duge 3-5 cm.
Palačinke od batata
Ove zdrave palačinke s povrćem čine sjajnu hranu za prste, ukusne zalogaje ili zasitan obrok uz čaj.
Sastojci:
- 350 g batata, narezanog na kockice
- 100 g glatkog brašna
- ¾ žličice praška za pecivo
- 1 jaje, tučeno
- ¼ žličice muškatnog oraščića (ukoliko beba nema alergiju na muškatni oraščić)
- 175 ml mlijeka
- 25 g maslaca
Priprema:
- Batat ogulite i narežite na male kockice.
- Stavite batat u posudu s kipućom vodom i kuhajte oko 10-15 minuta ili dok ne omekša.
- Prosijte brašno, prašak za pecivo i muškatni oraščić ako ga dodajete u zdjelu
- Ocijedite batat i dodajte smjesi od brašna.
- Dodajte jaje i mlijeko i stapnim mikserom umutite u tijesto.
- Zagrijte maslac u tavi na srednje jakoj vatri i dodajte smjesu za tijesto.
- Kuhajte nekoliko minuta dok se na površini ne počnu stvarati mjehurići, a ispod možete provući lopaticu, a da se ne raspadne.
- Okrenite i pecite drugu stranu, pazite da obje strane poprime zlatno smeđu boju.
- Obrišite kuhinjskim papirom da uklonite višak masnoće. Poslužite cijele ili narezane na trakice.
Za dodatnu slatkoću možete poslužiti s mekim voćem ili pirjanom jabukom.
Piletina s povrćem
Ukusno jelo od piletine prepuno povrća, pogodna je večera za bebe od 10 mjeseci.
Sastojci
- ½ pilećih prsa, narezanih na kockice od 2,5 cm
- ¼ Luk, sitno nasjeckan
- 100 g Butternut tikve, narezane na kockice
- 1 srednja mrkva, narezana na kockice
- 50 g basmati riže
- 50 g graška , svježeg ili smrznutog
- 250 ml pilećeg temeljca s vrlo niskim sadržajem soli (ili pola kocke pilećeg temeljca s niskim sadržajem soli otopljene u 250 ml vode)
- Malo maslinovog ulja
Priprema:
- Na malo maslinovog ulja popržite luk dok ne omekša i ne porumeni.
- Dodajte piletinu narezanu na kockice i pržite tri do četiri minute dok ne porumeni sa svih strana.
- Dodajte mrkvu narezanu na kockice, butternut tikvicu, grašak, rižu i temeljac.
- Dodajte dovoljno kipuće vode da prekrije sadržaj i promiješajte.
- Zagrijte do vrenja.
- Poklopite i pirjajte 30 minuta uz povremeno miješanje.
- Može se i pasirati.
Poširana breskva
Ukusan desert koji kombinira poširane breskve, pire od malina i sladoled, pogodan od 9 mjeseci.
Sastojci
- 2 breskve
- 1 kuglica sladoleda od vanilije
- 1 grančica svježe mente, po želji
- 1 šalica malina
Priprema:
- Zakuhajte posudu s vodom, a zatim smanjite da lagano kuha.
- Breskve prerežite na pola, izvadite košticu i pržite 3-4 minute sa svake strane. Breskvama će možda trebati i duže ovisno o tome koliko su zrele. Provjerite je li meso breskve mekano na reznoj strani prije vađenja.
- Poširane breskve prebacite na tanjur i skinite im kožicu. Kad se breskve ohlade, košticu im možete izvaditi ako niste ranije.
- Stavite par malina za ukras. Svježe maline možete zamijeniti smrznutim malinama ako nisu u sezoni. Preostale maline izmiksajte. Procijedite kako biste uklonili koštice.
- Poširane breskve nasjeckajte na sitne komadiće ili ih lagano zgnječite. Dodajte u zdjelu za posluživanje i dodajte malu kuglicu sladoleda. Žlicom stavite pire od malina.
- Ukrasite grančicom mente i cijelim malinama.
POVEZANO: Korisni savjeti kod odvikavanja od dojenja