0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Izračun termina poroda

Izračun termina poroda Bebe.hr portal

Ukoliko planirate trudnoću ili ste trudni vjerojatno Vas zanima izračun termina poroda. Na internetu postoje brojni kalkulatori koji Vam mogu pomoći u određivanju termina.

Iako su kalkulatori odličan način da Vam daju informaciju kad možete očekivati porod, ipak su pregledi kod ginekologa nezamjenjivi.

 

Izračun termina poroda

  • Obično se gleda datum Vaše posljednje menstruacije.
  • Pretpostavlja se da menstrualni ciklus traje 28 dana.
  • Uz to, pretpostavlja se da ovulacija nastupa između 13. i 15. dana ciklusa.

Ovulacija je otpuštanje zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu u kojem se događa oplodnja spermijem. Možete zatrudniti tijekom ovulacije ili neki drugi dan ukoliko je ovulacija nastupila ranije ili kasnije od uobičajenog.

Plodni dani su dani oko ovulacije, kad je također moguće da žena ostane trudna. To je moguće jer spermatozoidi žive oko 2 dana, a jajna stanica živi do 2 dana.

 

 width=

 

Kad žena ima nepravilne cikluse, nije moguće primijeniti ovu metodu za izračunavanje plodnih i neplodnih dana. Ginekolog putem ultrazvuka može ustanoviti približan datum začeća, kao i termin poroda.

Na pregledu će Vas obavezno upitati kad Vam je bila zadnja menstruacija.

Pretpostavlja se da trudnoća traje 40 tjedana od prvog dana posljednje menstruacije, dakle 280 dana, te se na taj način računa termin poroda. Ta metoda za izračun naziva se Naegeleova metoda te nosi ime po liječniku koji ju je osmislio.

Izračun termina poroda ne mora biti točan, te nije rijedak slučaj da se dogode odstupanja jer ne ovuliraju sve žene između 13. i 15. dana ciklusa, kao što menstualni ciklus ne traje svim ženama 28 dana.

POVEZANO: Savjeti za prve tjedne trudnoće