Vrijeme je za vrtić – savjeti za odvajanje bez suza

Kretanje u vrtić novi je i veliki korak u osamostaljivanju vašeg djeteta. Kućni odgoj i priprema mogu uvelike olakšati prilagodbu na novo okruženje. Otkrijte kako!
18/12/2018

Povratak na posao, nakon poroda, nije moguć bez tuđe pomoći. Bilo da se odlučite za vrtić, baka servis ili dadilju netko će morati biti s vašim djetetom kada vi radite. Polazak u vrtić velika je promjena u djetetovom životu koje je do sada većinu vremena provodilo s roditeljima i uskim krugom ljudi dok će se od sada morati suočiti s nekim novim, sasvim nepoznatim licima. Koliko god nova iskustva mogu biti privlačna za dijete isto će tako stvoriti i strah. Prvo razdvajanje od roditelja na duže vrijeme može biti jako stresno za dijete stoga je važno ići malim koracima.

 

Sljedeći savjeti pomoći će vas olakšati prve odlaske u vrtić:

  1. Ne preskačite prilagodbu

Kada smo malo prije rekli da trebate ići malim koracima to smo zaista i mislili. Ostavljanje djeteta odmah na početku u vrtiću dug vremenski period izazvat će samo dodatne strahove i suprotan učinak. Odvojite malo svoga vremena i u prvim danima ostanite u vrtiću sa svojim djetetom. Dovoljno je samo da ste tamo kako bi se dijete osjećamo sigurnije i sretnije. Kada se pojave u novoj sredini i odraslima je potrebno neko vrijeme za prilagodnu, a kamoli djeci kojima je ovo prvo odvajanje od roditelja. Dajte vremena svome djetetu da se privikne na odvojenost, upozna djecu i tetu te se navikne na drugačiji ritam života. Razdoblje prilagodne na vrtić specifično je za svako dijete i ovisi o njegom karakteru i dobi.

  1. Pripremite dijete za vrtić

Kako bi se u vrtiću što bolje snašlo naučite svoje dijete osnovama samostalnosti. Vježbanje samostalnog hranjenja, odijevanja, umivanja, pranja ruku i zubiju, samostalni odlazak na toalet te pospremanje igračaka za sobom odlična je vježba za vrtić.

  1. Vrtić je najbolje mjesto za igru

Prije nego krene u vrtić počnite djetetu pričati o njemu u pozitivnom smislu. Ako dijete vrtić poveže s nečim zabavnim gdje se može igrati s drugom djecom i puno različitih igračaka veća je vjerojatnost da će ga prije zavoljeti. Koje dijete ne bi voljelo mjesto gdje vlada igra, zar ne?

  1. Uključite dijete u društvo i prije vrtića

I prije odlaska u vrtić omogućite svome djetetu da upozna drugu djecu i igra se s njima. Neka dijete samo vidi kako je zabavno igrati se sa svojim vršnjacima pa će prije zavoljeti ići u vrtić.

  1. Ne zaboravite na pohvale

Ne štedite na pohvalama, osobito na početku. Pohvalite svoje dijete kako je hrabro jer je danas cijeli dan bilo u vrtiću bez vas ili zato što ujutro prilikom rastanka nije bilo suza. Djecu će vaše pohvale i lijepe riječi razveseliti i potaknuti da budu još bolji kako vas ne bi razočarali.

  1. Budite iskreni prema djetetu

Prilikom ostavljanja djeteta u vrtiću uvijek budite iskreni oko termina kada ćete doći po njega. Kako mala djeca ne znaju na sat možete koristiti termine kao: doći ću po tebe nakon ručka ili nakon spavanja. Nemojte lagati jer će dijete izgubiti povjerenje u vas i rastužiti se ako ne dođete kada ste obećali.

  1. Ostavite stres po strani

Lakše je reći nego učiniti ali pokušajte se ne stresirati oko djetetova odlaska u vrtić. Dijete će osjetiti vašu napetost i nelagodu pa će se osjećati još gore. Iako na početku prilagodna na vrtić može biti teška i puna suza vjerujte, dijete će brzo zavoljeti vrtić i igru s vršnjacima, a vi ćete se moći vratiti svome poslu i starim obavezama.

  1. Kontrolirajte svoje emocije

Ponekad je teško gledati svoje dijete kako plače dok se vi polako udaljavate od vrtićkog ulaza ali pokušajte kontrolirati svoje emocije i nemojte da dijete primijeti da je i vama teško. Budite čvrsti i hrabri jer će vaše suze samo negativno utjecati na dijete. Kada ostavljate dijete u vrtiću nemojte se opraštati kao da idete zauvijek i nikada se više nećete vratiti već ga predajte teti, kratko poljubite i pozdravite uz napomenu kako se vidite kasnije.

  1. Upoznajte dijete s vrtićem

Dovedite dijete u vrtić i prije nego što krene s prilagodbom, pokažite mu kako vrtić izgleda i kako tamo ima super zabavnih igračaka. Neka vidi kako se djeca u njemu međusobno igraju i uživaju.

  1. Naučite dijete suradnji

Prije odlaska u vrtić naučite dijete zajedničkoj igri i dijeljenju. Izaberite igre u kojima se izmjenjujete kako bi se dijete naučilo igrati se u paru.

 

Mateja

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr