Djeca

Vrijeme je za vrtić – savjeti za odvajanje bez suza

Vrijeme je za vrtić - savjeti za odvajanje bez suza Bebe.hr portal

Povratak na posao, nakon poroda, nije moguć bez tuđe pomoći. Bilo da se odlučite za vrtić, baka servis ili dadilju netko će morati biti s vašim djetetom kada vi radite. Polazak u vrtić velika je promjena u djetetovom životu koje je do sada većinu vremena provodilo s roditeljima i uskim krugom ljudi dok će se od sada morati suočiti s nekim novim, sasvim nepoznatim licima. Koliko god nova iskustva mogu biti privlačna za dijete isto će tako stvoriti i strah. Prvo razdvajanje od roditelja na duže vrijeme može biti jako stresno za dijete stoga je važno ići malim koracima.

 

Sljedeći savjeti pomoći će vas olakšati prve odlaske u vrtić:

  1. Ne preskačite prilagodbu

Kada smo malo prije rekli da trebate ići malim koracima to smo zaista i mislili. Ostavljanje djeteta odmah na početku u vrtiću dug vremenski period izazvat će samo dodatne strahove i suprotan učinak. Odvojite malo svoga vremena i u prvim danima ostanite u vrtiću sa svojim djetetom. Dovoljno je samo da ste tamo kako bi se dijete osjećamo sigurnije i sretnije. Kada se pojave u novoj sredini i odraslima je potrebno neko vrijeme za prilagodnu, a kamoli djeci kojima je ovo prvo odvajanje od roditelja. Dajte vremena svome djetetu da se privikne na odvojenost, upozna djecu i tetu te se navikne na drugačiji ritam života. Razdoblje prilagodne na vrtić specifično je za svako dijete i ovisi o njegom karakteru i dobi.

  1. Pripremite dijete za vrtić

Kako bi se u vrtiću što bolje snašlo naučite svoje dijete osnovama samostalnosti. Vježbanje samostalnog hranjenja, odijevanja, umivanja, pranja ruku i zubiju, samostalni odlazak na toalet te pospremanje igračaka za sobom odlična je vježba za vrtić.

  1. Vrtić je najbolje mjesto za igru

Prije nego krene u vrtić počnite djetetu pričati o njemu u pozitivnom smislu. Ako dijete vrtić poveže s nečim zabavnim gdje se može igrati s drugom djecom i puno različitih igračaka veća je vjerojatnost da će ga prije zavoljeti. Koje dijete ne bi voljelo mjesto gdje vlada igra, zar ne?

 width=

  1. Uključite dijete u društvo i prije vrtića

I prije odlaska u vrtić omogućite svome djetetu da upozna drugu djecu i igra se s njima. Neka dijete samo vidi kako je zabavno igrati se sa svojim vršnjacima pa će prije zavoljeti ići u vrtić.

  1. Ne zaboravite na pohvale

Ne štedite na pohvalama, osobito na početku. Pohvalite svoje dijete kako je hrabro jer je danas cijeli dan bilo u vrtiću bez vas ili zato što ujutro prilikom rastanka nije bilo suza. Djecu će vaše pohvale i lijepe riječi razveseliti i potaknuti da budu još bolji kako vas ne bi razočarali.

  1. Budite iskreni prema djetetu

Prilikom ostavljanja djeteta u vrtiću uvijek budite iskreni oko termina kada ćete doći po njega. Kako mala djeca ne znaju na sat možete koristiti termine kao: doći ću po tebe nakon ručka ili nakon spavanja. Nemojte lagati jer će dijete izgubiti povjerenje u vas i rastužiti se ako ne dođete kada ste obećali.

  1. Ostavite stres po strani

Lakše je reći nego učiniti ali pokušajte se ne stresirati oko djetetova odlaska u vrtić. Dijete će osjetiti vašu napetost i nelagodu pa će se osjećati još gore. Iako na početku prilagodna na vrtić može biti teška i puna suza vjerujte, dijete će brzo zavoljeti vrtić i igru s vršnjacima, a vi ćete se moći vratiti svome poslu i starim obavezama.

 width=

  1. Kontrolirajte svoje emocije

Ponekad je teško gledati svoje dijete kako plače dok se vi polako udaljavate od vrtićkog ulaza ali pokušajte kontrolirati svoje emocije i nemojte da dijete primijeti da je i vama teško. Budite čvrsti i hrabri jer će vaše suze samo negativno utjecati na dijete. Kada ostavljate dijete u vrtiću nemojte se opraštati kao da idete zauvijek i nikada se više nećete vratiti već ga predajte teti, kratko poljubite i pozdravite uz napomenu kako se vidite kasnije.

  1. Upoznajte dijete s vrtićem

Dovedite dijete u vrtić i prije nego što krene s prilagodbom, pokažite mu kako vrtić izgleda i kako tamo ima super zabavnih igračaka. Neka vidi kako se djeca u njemu međusobno igraju i uživaju.

  1. Naučite dijete suradnji

Prije odlaska u vrtić naučite dijete zajedničkoj igri i dijeljenju. Izaberite igre u kojima se izmjenjujete kako bi se dijete naučilo igrati se u paru.