0 do 12 tjedana Trudnice

Počeli ste zaboravljati važne stvari? Ne brinite. Niste jedini!

Počeli ste zaboravljati važne stvari? Ne brinite. Niste jedini! Bebe.hr portal

Zamagljeni mozak potaknut trudnoćom stvarna je (ali i frustrirajuća) posljedica trudnoće. Vjerojatno ćete zaboravljati sastanke, po što ste došli u trgovinu, gdje ste ostavili torbicu, jeste li isključili štednjak – a možda i vlastiti broj telefona. No ne brinite, vaš će se mozak vratiti u normalno stanje već nekoliko mjeseci nakon poroda. Kao i obično krivci su hormoni u trudnoći koji se ovog puta zabavljaju s vašim pamćenjem. Vjerovali ili ne, broj moždanih stanica se tijekom trećeg tromjesečja trudnoće smanjuje što bi moglo objasniti zašto se ne sjećate ničega što ste pročitali u posljednjem poglavlju.

Zbog kratkotrajne zaboravnosti ne budite odviše strogi prema sebi jer će stres samo dodatno zbuniti vaš mozak. U međuvremenu, evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći:

  1. Počnite zapisivati. Ako se zaista morate nečega sjetiti – sastanka ili uzimanja prenatalnih vitamina – ostavite veliku poruku na vidljivome mjestu. Ako ste oduvijek htjeli imati fancy planer ovo je idealna prilika za kupovinu. Ubacite ga u torbicu i svi će važni dogovori biti zapisani na jednom mjestu.

 

  1. Moderne tehnologije uskaču u pomoć. Pametni telefon, laptop, tablet ili druge elektroničke naprave mogu vam pomoći da budete organiziraniji i manje zaboravni. Namjestite na svome mobitelu alarm koji će vas podsjetiti na uzimanje prenatalnih vitamina svaki dan u isto vrijeme.

 width=

  1. Dovoljna količina sna od presudne je važnosti. Spavanje je ključni faktor u borbi protiv učinaka trudničke zaboravnosti. Spavajte što više možete i nemojte se boriti protiv umora koji osjećate u prvom tromjesečju. Najbolje je ići rano u krevet i jesti zdravo kako biste obnovili energiju.

 

  1. Smanjite broj stvari koje morate zapamtiti – srežite broj vaših obveza tako što ćete ih dodijeliti drugima. Zvuči jednostavnije nego što jest, ali vrijedi pokušati!

 

  1. Svoju zaboravnosti prihvatite s dobrom dozom humora i potičite partnera da to čini. Koga je briga ako ste ključeve od automobila ostavili u hladnjaku?

 

Ako se susretnete s trudničkom zaboravnosti pokušajte ju prihvatiti i izdržati jer bi nakon poroda trebala nestati pa će te se napokon opet svega sjećati.