Savjeti i njega

PRVA POMOĆ kod začepljenih mliječnih kanalića!

PRVA POMOĆ kod začepljenih mliječnih kanalića! Bebe.hr portal

Crvenilo u području dojki, mliječni mjehurići, tvrda i osjetljiva prsa, topla koža….Sve su to simptomi koji ukazuju na moguće začepljenje mliječnih kanalića.

Što uzrokuje začepljenje mliječnih kanalića?

U prsima žena nalazi se kompleksan sustav mliječnih kanalića. Mliječni kanalići prenose mlijeko iz mliječnih stanica u prsima, gdje se mlijeko stvara, kroz tkivo prsa sve do pora na bradavicama gdje se beba hrani. Do začepljenja mliječnih kanalića najčešće dolazi kod prepunjenosti prsa, propuštenih dojenja, kada dojka nije u potpunosti ispražnjena ili kad nešto steže prsa i tako sprječava prolazak mlijeka kroz kanaliće do bradavice. Tijesan i neodgovarajući grudnjak ili pak spavanje na trbuhu mogu utjecati na pojavu ovog, ponekad, vrlo neugodnog stanja koje ako se ne liječi može dovesti do mastitisa – upale dojki.

 width=

Kako si pomoći?

Ako odmah na početku poduzmete adekvatne mjere začepljeni mliječni kanalići bit će sanirani u samo nekoliko dana. Sljedeći savjeti mogli bi vam pomoći tri tretiranju začepljenih mliječnih kanalića:

1. Često i redovito praznite dojke do kraja jer mlijeko koje stoji u kanalićima savršeno je za stvaranje bakterija.

2. Koristite tople obloge.

3. Nježno masirajte prsa prije i tijekom izdajanja. Kako biste prsa dodatno hidratizirali masirajte ih uljem ili losionom s nježnim sastojcima koji ne mogu naštetiti bebi.

4. Nakon izdajanja koristite ledene obloge za mjesta na vašim prsima gdje je došlo do začepljenja.

5. Mijenjajte položaje za dojenje kako bi vam se grudi što bolje ispraznile.

6. Izbjegavajte spavanje na trbuhu.

7. Djetetu prvo ponudite bolnu dojku.

8. Pokušajte se odmoriti.

9. Naučite svoju bebu na što učestalije hranjenje s kraćim vremenskih pauzama.

10. Dojenje s grudima prema dolje, poznato i kao dojenje na sve četiri, dodatno će potaknuti pražnjenje mliječnih kanalića. Kako biste isprobali ovu tehniku stavite bebu na krevet pa ju nagnite nad nju s dojkom i dopustite da ju bebe prihvati.

Ako počnete osjećati bolove ili dobijete temperaturu, nazovite svojeg liječnika jer vam se možda stvara mastitis.